nb_u39 iPhone

iPhone slår sig på fysikkens love

Apples nye flagskibstelefon iPhone 6 Plus er under anklage for at bøje i lommen på ejerne. Fænomenet skyldes simpel fysik: Mobilen er lavet i let, men blød aluminium.

24. september 2014 af Carsten Nymann

Ejere af Apples nye mobiltelefon iPhone 6 kan risikere at stifte et bekosteligt bekendtskab med et begreb inden for fysikken kaldet Mohs' skala, der handler om materialers hårdhed.

I ugens løb er det kommet frem, at den knap 123 kvadratcentimeter store Plus-udgave med en skærm på 5,5 tommer kan risikere at bøje på midten, hvis den placeres i en stram bukselomme.

Problemet skyldes simpel fysik: iPhone 6 Plus er kun 7,1 mm tyk, og elektronikken er pakket ind i et forholdsvis blødt metal, nemlig bearbejdet aluminium.

I en video på bloggen Unbox Therapy demonstrerer iPhone-ejeren Lewis Hilsenteger, hvor let han kan bøje en iPhone 6 Plus

Aluminium er let at forme

Mohs' skala, som blev udarbejdet i 1824 af den østrigske mineralog Friedrich Mohs, anvendes til at identificere materialers hårdhed, og her scorer aluminium kun 2,5-3 ud af 10, hvor 10 er det hårdeste.

Fordelen ved aluminum er, at det vejer meget lidt og er meget duktilt – hvilket vil sige, at metallet forholdsvis let lader sig forme. To egenskaber, der er afgørende for, at iPhone 6 ser ud, som den gør.

Solid telefon er tre gange så tung

Et hårdere metal vil medføre en mere holdbar telefon, men give køb på både vægt og design. Som eksempel kan nævnes Apples egen iPhone 4, hvis ramme er udført i rustfrit stål.

Rustfrit stål ligger på omkring 6 på Mohs' skala, men vejer næsten tre gange så meget som aluminium og lader sig ikke forme lige så let til runde hjørner og bløde kurver.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: