nb_u36 doctor smartphone

Lægen flytter ind på mobilen

Har du sovet nok? Hvor mange kalorier har du brændt af i dag? Og hvad var nu din blodtype? Nye Apple-gadgets går tæt på din sundhed.

4. september 2014 af Carsten Nymann

På tirsdag får tusinder af teknik-nørder deres nysgerrighed stillet, når teknologikoncernen Apple præsenterer sin nye serie af mobiltelefoner.

Men de skarpe skærme blegner næsten i betydning i forhold til de funktioner, som Apple ventes at have bagt ind i isenkrammet.

Den nye såkaldte iPhone 6 får en række funktioner, som skal holde øje med ejerens helbred, håndtere journaler og recepter samt hjælpe med at leve sundt.

Mobilen afslører kræft

Adskillige forskere og ingeniører har de senere år arbejdet hen imod, hvad vi kunne kalde en “Dr. Smartphone”.

På forsøgsplanet er udviklet software og udstyr, som kan skanne sig frem til hjerneblødninger, finde infektioner i en dråbe blod eller ligefrem opsnuse kræftceller.

Apple vil formentlig gå mere beskedent til værks i første omgang og koncentrere sig om at samle sundhedsoplysninger i den såkaldte “Health”-app.

Telefon får selskab af ur

Koncernen har gennem længere tid ligget i forhandlinger med de amerikanske sundhedsmyndigheder om udlevering og håndtering af personlige, medicinske oplysninger.

Men præcis hvad den nye hardware vil være i stand til, bliver først afsløret under præsentationen på tirsdag.

Forventningen er, at Apple sammen med sine nye telefoner vil lancere et såkaldt “smart watch” – intelligent ur – som også kan måle puls og indsamle data fra fx løbeturen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: