nb_u07 Samsung

Mobilen er en større sladrehank end dit Samsung-tv

Samsungs stemmestyrede fjernsyn er tilsyneladende med på en lytter, når snakken går i stuen. Men du omgås dagligt langt større sladrehanke.

12. februar 2015 af Babak Arvanaghi

Samsung har i ugens løb fået en hård medfart blandt forbrugere verden over, efter det kom frem, at koreanernes stemmestyrede smart-tv lytter med, når du har private samtaler.

Men fjernsynet er langt fra det apparat, du skal bekymre dig mest om.

Moderne, stemmestyrede smart-tv'er kan under visse omstændigheder optage samtaler fra stuen. Foto: Peter Bernik/Shutterstock.

Pas på Facebook og selfie-billeder

Sikkerhedseksperter peger på tre digitale sladrehanke, som du skal passe mere på end dit tv.

1.   Facebook følger med i, hvilke hjemmesider du besøger på internettet – også når det ikke er via Facebook. Du kan dog omgå denne overvågning ved at logge ud, når du ikke er aktiv.

2.   Når du tager (og deler) et billede med de fleste digitalkameraer eller mobiltelefoner, bliver der samtidig lavet en Exif-fil, der ligger skjult i billedet. Filen indeholder blandt andet detaljer om, hvor billedet er taget, og hvilken enhed billedet er taget med.

3.   Mobiltelefoner finder signal ved hjælp af en enkelt antenne og skifter til nye antenner, når du bevæger dig rundt. Den kliklyd, du kan høre i højttalere, når en mobiltelefon er for tæt på, skyldes, at din telefon søger efter et antennesignal. Udbyderne tracker signalerne for på den måde følge med i dit bevægelsesmønster.

Oplysninger gives videre

Informationerne fra de ovenstående kilder bliver solgt videre til brug for reklamefirmaer, der på den måde kan målrette deres annoncer til netop dig.

I visse tilfælde kan de også være af interesse for efterretningstjenester:

Din computer kan hackes offline

Din computer er aldrig i sikkerhed for hackere. De computerkyndige forbrydere bruger oftest nettet til at få fat på dine oplysninger, men for nylig har amerikanske forskere bevist, at de også kan få adgang, selv om du er offline. Hackerne kan læse data ud af den elektromagnetisme, din computer udsender, så snart den er tændt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: