3D scanner

Ny skanner tager 3-d-fotos af tænderne

En ny 3-d-teknik kan gøre tandlægernes arbejde nemmere, når de skal lave proteser til patienterne.

30. marts 2010

En nyudviklet 3-d-teknik vil snart kunne gøre det markant lettere og hurtigere at få en tandprotese, der passer helt nøjagtigt. Det siger forskere fra det tyske Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik i byen Jena.

Skal man i dag have en tandprotese, må man væbne sig med tålmodighed. Der skal nemlig både tages bidaftryk af kæben og laves gipsmodel og voksmodel af tænderne, som skal prøves på patienten. Men med den nye 3-d-teknik bliver arbejdsgangen markant lettere. En optisk skanner føres ind i munden på patienten, og med en meget høj billedhastighed – et billede tages på blot 200 millisekunder – affotograferes hver tand i området fra forskellige vinkler, så hele tandens overflade og facon bliver kortlagt fuldstændigt præcist.

På meget kort tid er hver enkelt tands overfladeprofil registreret, og efterfølgende kan tandlægen ved hjælp af et specielt computerprogram se et detaljeret 3-d-billede af tanden og kæbeområdet omkring tanden. De indsamlede informationer kan derefter overføres til den maskine, der fremstiller tandprotesen.

Det eneste problem med 3-d-teknikken er, at den kræver, at patienten sidder fuldstændigt stille, for ellers bliver billederne unøjagtige. Det første forsøg viser dog, at skannerens høje billedhastighed mindsker risikoen for, at der opstår problemer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: