GoogleX

Kig ind i Googles hemmelige laboratorium

En anonym Google-ingeniør kalder laboratoriet lige så tophemmeligt som spionorganisationen CIA. Google er stedet, hvor firmaet udvikler sine mest banebrydende nye opfindelser.

26. juni 2014 af Rasmus Palludan

Gæster i Google-laboratoriet finder hurtigt ud af, at her holdes der på hemmelighederne.

Rumelevatoren fjerner fokus fra de virkelige opfindelser

På gangen ses en skitse til en elevator, der skal fragte folk op i rummet. Rumelevatoren er en intern joke, som Google har fundet på – muligvis for at holde opmærksomheden fra det arbejde, der i virkeligheden foregår i den to etager høje bygning, hvor selv mødelokalerne er skjult bag matterede glasruder.

Rygter om jetpacks og hoverboards

Google blev åbnet i 2010, da søgegiganten begyndte at udvikle den selvkørende bil. Siden er der gået rygter om, at Google har overvejet at arbejde på teleporteringsmaskiner, brugervenlige jetpacks og hoverboards (svævende skateboards). Om rygterne er pure opspind, er dog svært at vide.

Navnet på laboratoriet, Google, oser også af mystik og fortæller samtidig noget om Googles høje ambitionsniveau. “X” betyder ti med romertal og laboratorieprojekterne tager typisk ti år at realisere, fordi teknologierne er så nye.

Google sigter efter månen

Chefen for laboratoriet er forskeren Astro Teller, der også bliver kaldt “hydrogenbombens fader”. Han er kendt for at sige: “Det er nemmere at gøre ting ti gange bedre, end det er at gøre dem ti procent bedre.” Det betyder, at hvis forskere fokuserer på at forbedre eksisterende opfindelser med ti procent, låser de deres tankegang fast.

Hellere opfinde helt nye, banebrydende teknologier. Projekterne kalder Google for “moonshots”. Firmaet ved, at de skyder mod Månen, men håber, at bare nogle af deres store satsninger rammer plet.

I laboratoriet arbejder Google blandt andet på at udvikle algoritmer, der tænker som mennesker. Til opgaven har de hyret it-geniet Ray Kurzweil, der, ironisk nok, er blevet kaldt “den ultimative tænkemaskine” af amerikanske Forbes Magazine.

Læs mere om Google

Vil du vide mere om Google og stedets spændende og banebrydende opfindelser? Så læs hele artiklen fra Illustreret Videnskab 11/2014:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: