Monitoring

Du kan ikke skjule dig

Overvågning: 397 gange dagligt bliver en danskers tele- og netkommunikation registreret. Der bliver ført logbog over hver eneste telefonsamtale, vi fører, eller netside, vi besøger – hvad enten vi vil det eller ej.

19. februar 2014 af Erik Wied

I Illustreret Videnskab nr. 4/2014 sætter vi fokus på overvågning og på de mange, mange områder, hvor vores personlige data kan og bliver opsnappet. Som abonnent kan du hente artiklen fra Illustreret Videnskab nr 4, 2014 ved hjælp af knappen herunder.

Supermarkedet kender dine indkøbsvaner

En tændt mobil, et foto på et billeddelingssite eller bestillingen af en flybillet afslører et væld af informationer om dig – og informationerne er ikke altid svære at få fat på. Vidste du for eksempel:

  • At hvis du har et medlemskort til en butikskæde, som giver rabat ved kassen, har kæden et fuldstændigt overblik over dine indkøb. Kæden ved, hvilke varegrupper du køber mest af, og kan målrette tilbud til dig.

Instagram ved, hvor du har været

  • At når du lægger et foto på et billeddelingssite som Instagram kan der være såkaldte metadata vedhæftet billedet, som fortæller, hvor det er taget. Dermed kan enhver se, hvor du har været.

  • At dit fjernsyn måske kigger på dig – ligesåvel som du kigger på det. Hvis fjernsynet er forsynet med et webcam, kan hackere få kontrol over kameraet og følge med i, hvad du foretager dig i sofaen.

  • At e-mails kan opsnappes og læses af for eksempel den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Og hvis du bruger Googles Gmail, kan dine mails blive "læst" af en computer, så Google kan vise annoncer, der passer til de ord, du skriver.

Staten registrerer netdating

  • At staten registrerer og arkiverer alt, hvad der foregår på den danske del af nettet via Netarkivet under Det Kongelige Bibliotek. Det gælder også for eksempel indholdet af datingsider.

  • At din nummerplade automatisk bliver affotograferet af forbipasserende politibiler. Med et nyt system til nummerpladegenkendelse kan politiet straks se, om bilen skulle være stjålet eller tilhøre efterlyste personer.

Læs mere: Overvågning - hvad kan man?

Læs mere om overvågning i Illustreret Videnskab nummer 4. Som abonnent på bladet kan du hente artiklen med knappen herunder.

Følg overvågningen

Nettet er fyldt med eksempler på overvågning – og hvordan man forsvarer sig imod den. I et forsøg på at udstille omfanget af overvågning har den tyske politiker Malthe Spitz fra De Grønne selv lagt oplysninger fra sit teleselskab ud.

Spitz udbad sig de informationer, selskabet havde om ham, og ud fra det er der lavet en side, hvor man time for time kan følge hans færden gennem et halvt år.

I alle de perioder, hvor hans mobil var åben, afslørede den, hvor han befandt sig – i Berlin eller på rejse gennem landet.

Følg Malte Spitz' liv på Twitter her.

Instagram ved, hvor du er

Amerikanske forskere fra University of California, Berkeley, har vist, hvor nemt

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: