nb_u25 top

Politiet ansigtsskanner 100.000 festivalgæster

Festivalgæster til den årlige Download Festival i England var prøvekaniner, da politiet i sidste weekend forsøgte at mindske kriminaliteten ved hjælp af ansigtsskannere.

16. juni 2015 af Karen Grubbe

Øl, musik og ansigtsskanning. Sådan lød opskriften til sidste weekends Download Festival i England. Her havde det lokale politi placeret ansigtsskannere strategiske steder på festivalpladsen.

Billederne fra ansigtsskannerne blev løbende sammenlignet med kriminelle fra politiets databaser for at mindske kriminaliteten på festivalen.

Ansigter genkendes på punkter

Et ansigt er unikt og defineret ud fra en række træk som afstanden mellem øjnene, næsens bredde og kæbens længde.

Ansigtsskanneren definerer omkring 80 punkter i ansigtet og måler afstanden mellem dem. Foto: Frank Boston/Shutterstock

Ansigtsgenkendelse fungerer typisk på den måde, at computeren først lokaliserer forskellige elementer som næse, mund og øjne i ansigtet og definerer dem ud fra omkring 80 fixpunkter.

Computeren måler herefter afstanden mellem punkterne og sammenligner tallene med tilsvarende tal i en database.

Første gang teknologien testes i England

Om skannerne kunne se igennem ansigtsmaling og piercinger, er endnu ikke afsløret. Men systemerne til ansigtsgenkendelse er i de senere år blevet væsentlig bedre og korrigerer i dag for blandt andet forskellige vinkler og lysforhold.

Det engelske politi har ikke tidligere brugt ansigtsgenkendelse til at fange forbrydere ved store arrangementer. Men systemet er blandt andet blevet brugt i USA ved musikfestivalen Boston Calling i kølvandet på terrorangrebet ved Boston Marathon i april 2013.

Forsøget ved Download Festivalen er dog blevet kritiseret, fordi kriminaliteten ikke var særlig høj sidste år. Her husede festivalen 120.000 gæster. Af dem blev 91 arresteret.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: