7th century bronze buckle

Quiz: 10 uundværlige opfindelser

Hvornår begyndte vi at bruge toiletter? Hvordan blev penicillinet opdaget? Hvornår kom nullet på mode? Test din viden om verdens uundværlige opfindelser og send en udfordring til en ven. Hvis du tør!

3. oktober 2011
Spændet har haft enorm betydning for udviklingen af så forskellige ting som tøj, tasker, faldskærme og sejlskibe. Nogle af de tidligste spænder blev brugt af de gamle romere – til hvad?
Hvis ikke matematikere i det 9. århundrede var begyndt at anvende tallet nul, ville der ikke være grundlag for alle de beregninger, der har skabt videnskabens udvikling. Hvor begyndte man at bruge nullet?
Papiret har haft kolossal betydning for udbredelsen af information, men også for indpakning, fremstilling af pengesedler m.m. Mange folkeslag har fremstillet papirlignende materialer, men hvem satte for alvor gang i produktionen?
Kuglepennen er blevet opfundet flere gange. Det første patent blev uddelt i 1888, men det var ungareren Lazlo Biro, der i 1938 udviklede en virkelig funktionel model. Hvad var der galt med de tidligere modeller?
Mennesket har forsøgt at måle tiden i flere tusind år, men det var først med udviklingen af lommeure og armbåndsure fra det 16. århundrede og fremefter, at tiden blev hver mands eje. Armbåndsure havde dog svært ved at slå igennem – hvorfor?
Uden hjulet ville der ikke kunne transporteres ret meget rundt i verden. Men sjovt nok havde hjulet eksisteret temmelig længe, før man fandt ud af, at det kunne bruges til køretøjer. Hvor længe?
Toilettet er en af de opfindelser, der har gjort det muligt for mennesket at bo sammen i store byer. Hvor længe har man haft toiletter?
Thomas Edison udviklede den første praktiske elektriske pære. Han foretog mange forsøg, før han fandt det bedste materiale til fremstilling af kulfiber til pærens glødetråd. Hvad var det bedste materiale?
Den skotske læge Alexander Fleming opfandt/opdagede penicillinen, der siden har reddet millioner af menneskeliv. Men hvordan fandt Fleming egentlig penicillinet?
Kniven er menneskets ældste stykke værktøj. De første former for knive var lavet af flint eller andre stenarter. Hvor gamle er de ældste knive egentlig?

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: