Godzilla

Godzilla er en umulig skabning

Blodårer ville briste, skelettet kollapse og kroppen koge over - et dyr så stort som Godzilla ville aldrig kunne eksistere.

2. maj 2014

Godzilla i biografen

Den 15. maj kommer næste kapitel om alletiders filmmonster, Godzilla, i biograferne. Denne gang er uhyret blevet endnu større end sine forgængere, men jo større Godzilla bliver, jo mere urealistisk bliver den også.

Galilei definerede størrelsesforhold

Forskere, zoologer og palæontologer har forholdt sig fagligt til de forskellige versioner af Godzilla. Størrelsen er et gennemgående problem, og det er også tilfældet med den nye version af monsteret.

Fysikkens love gør Godzilla mere og mere umulig, efterhånden som uhyret vokser på film. Man kan nemlig ikke bare forstørre uhyret uden at tage hensyn til princippet om skalering. Galileo Galilei (1564 -1642) beskrev skalering for omtrent 400 år siden. Essensen er, at hvis man fordobler størrelsen og fastholder proportionerne af et dyr, vil vægten ikke fordobles men ottedobles, mens benenes støtteevne kun bliver firedoblet.

Det betyder, at dyret vil have svært ved at holde sig oprejst. Det er kun muligt, hvis dens ben bliver forholdsvis tykkere. Et andet problem er, at det fordoblede dyr har otte gange så stor vægt og muskelmasse, og derfor bliver varmeproduktionen også ottedoblet, mens overfladen kun bliver firedoblet. Godzilla vil altså kampsvede og få svært ved at komme af med varmen.

Knogler knækker og skindet falder af

Godzillas indre og ydre ville ikke kunne modstå den enorme belastning, og monsteret ville kollapse og dø, så snart det trådte op af havet:

  • Skelettet braser sammen. Skelettet kan ikke bære vægten og tyngdekraften vil få Godzilla til at kollapse i det øjeblik monsteret stiger op fra vandet og sætter foden på land. Det er det samme koncept, som når hvaler strander.

  • Skindet falder af. Godzilla er kendt for at være næsten usårlig og afværger missiler og granater, som om de var generende insekter. Monsteret må derfor have en temmelig tyk hud. Men et panser så stift som en rustning ville revne og falde af i store stykker, hver gang dyret bevægede sig.

  • Organer bliver ødelagt. Selv om missilerne ikke bryder gennem pansret, ville de efterlade så kraftige trykbølger, som forplanter sig igennem kroppen, at organerne ville blive smadret.

Læs artiklen: 'Klodens mægtigste monstre

Vil du vide mere om Godzillas udfordringer i den virkelige verden – bl.a. at den ville være 2,5 minutter om at reagere på et skud i foden? Læs artiklen 'Klodens mægtigste monstre' fra Illustreret Videnskab nr. 8/2014:

Stor, større, størst

Godzilla er vokset gennem tiden. Her er de forskellige filmudgaver:

1954: "Godzilla – King of the monsters"

  • Højde: 50 meter

  • Vægt: 20.000 ton

1998: "Godzilla"

  • Højde: 90 meter

  • Vægt: 24.000 ton

2014: "Godzilla"

  • Højde: 120-150 meter

  • Vægt: Over 24.000 ton

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: