Science fiction bil

Science fiction bliver til virkelighed

Laservåben, det flyvende skateboard, androider, teleportation... Klassiske science fiction-opfindelser er godt på vej til at blive virkelighed. Vi giver science fiction et reality check.

15. december 2015

Science fiction forudsiger fremtiden

Talrige science fiction-forfattere og -filmfolk har gennem tiden givet bud på fremtidsteknologi, som siden er blevet virkelighed.

Jules Verne, som var en af ophavsmændene til science fiction-genren, beskrev fx allerede i 1800-tallet månerejser, skyskrabere i glas, højhastighedstog, regnemaskiner og et verdensomspændende kommunikationsnetværk.

H.G. Wells beskrev fx i sin bog The Land Ironclads fra 1903 en kørende krigsmaskine, som blev forløberen for den moderne tank.

Og Ray Bradbury fortalte i romanen Fahrenheit 451 fra 1953 om små skaller, der var fæstnet i øret og som gav "et ocean af lyd, musik og stemmer". "Skallerne" blev en realitet i år 2000, da Apple lancerede øreprop-høretelefonerne.

Hollywoods fantasier bliver virkelighed

Med Hollywoods store science fiction-produktioner og udviklingen indenfor special effects kan filmfolkene for alvor lade fantasien få frit løb og vise fantastiske fremtidsmaskiner.

Flyvende biler, laservåben, robotter, touchskærme og intelligent tøj er så effektivt beskrevet på film, at vi næsten synes, de må være virkelige.

Og i nogle tilfælde er de faktisk. Enten findes de findes allerede, eller også er de godt på vej til at blive virkelighed.

I artiklerne herunder kan du læse om forholdet mellem den fantastiske science fiction og virkelighedens videnskab...

Tema

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: