Tilbage til fremtiden

Tilbage til fremtiden er science fiction-fortid

Ifølge kultfilmen Tilbage til fremtiden er 2015 det år, hvor vi skulle gå i intelligent tøj og suse på arbejde på vores flyvende skateboard. Faktisk ramte filmen plet i flere af sine videnskabelige forudsigelser. Nogle af dem er endda allerede fortid.

16. juni 2015 af Lea Holtze

Velkommen til fremtiden?

Den gale videnskabsmand Doc Brown og hans ven Marty McFly suser gennem tiden i deres gamle DeLorean og lander blandt flyvende biler og mennesker klædt i latex. Velkommen til fremtiden: den 21. oktober 2015.

Science fiction-filmen Tilbage til fremtiden - Back to the Future - fra 1989 gav sit publikum et glimt af verdens fremtidige opfindelser, selvom der dengang hverken var noget, der hed mobiltelefoner, internet eller fladskærmsfjernsyn.

Alligevel skød komedien ikke helt ved siden af i sine teknologiske forudsigelser.

Fremtiden er blevet nutid

Da filmen fik premiere virkede det formentlig som det rene hokus pokus, at McFlys familie brugte fingeraftryk som betalingsmiddel og nøgler. Ligesom gadget-entusiaster må have savlet ved tanken om computerspil, der kunne styres uden hænder, gigantiske fladskærmsfjernsyn, hvor man kunne se flere kanaler på en gang, og muligheden for at lave videoopkald til venner og kollegaer, ligesom vi kender det fra Skype og FaceTime.

Alt sammen opfindelser, der ikke er ualmindelige i mange hjem i dag.

Microsoft Kinect forandrede for eksempel computerspil for altid, da de for få år siden sendte Xbox 360 på markedet, hvor en sensor gør det muligt at styre computerspil med kroppen.

Og i dag hænger fladskærmsfjernsyn i stadig større udgaver i millioner af hjem. De fås sågar med evnen til at bøjes ved hjælp af OLED-teknologi og en billedkvalitet i Ultra HD, hvor hver lysdiode oplyser en enkelt pixel, og fjernsynet nærmest omslutter seeren.

Tilbage til fremtiden forudsiger overvågningssamfundet

Kritikere af nutidens overvågningssamfund vil nok også bemærke, at Tilbage til fremtiden tager hul på bagsiden af den teknologiske medalje, da Marty bliver overvåget af sin chef og derefter fyret.

I dag hænger der overvågningskameraer overalt verden over, vores gang på nettet bliver nøje registreret, og overvågningskameraer har med opfindelsen af dronen sågar fået vinger.

Man kan end ikke gemme sig bag et hjørne længere, efter at amerikanske forskere har udviklet et overvågningskamera, der bruger laser til at udsende lysimpulser, som kan generere knivskarpe billeder af objekter, der befinder sig bag hjørner.

Tilbage til Fremtiden lader altså til at have været så dygtig til at forudsige fremtiden, at forudsigelserne nærmest er fortid. Og dog.

Teknologien er der

Ser man i dag ud af vinduet, er det ikke ligefrem synet af et snørklet, tredimensionelt trafiksystem fyldt med flyvende biler, der møder en.

Men siden 1990 har slovakiske udviklere faktisk arbejdet på en bil, der kan transformere sig til et fly ved at folde sine seks meter lange vinger ud. Bil-flyet lander på markedet i 2017, spår opfinderne.

Video: Se bil-flyet Aeromobil 3.0 gå i luften

Vi er heller ikke helt så langt fremme i udbredelsen af filmens legendariske, svævende skateboard.

Men de såkaldte hoverboards findes, og for nyligt satte den canadiske opfinder Cataline Alexandru Duru verdensrekorden i den længste flyvetur på sit propeldrevne bræt, da han tilbagelagde 275,9 meter i luften.

Video: Se rekordflyvningen her

Også det amerikanske firma Arx Pax har lanceret sit flyvende skateboard Hendo, der er baseret på magnetteknologi, hvor kombinationen af elektromagneter i boardet og et strømledende underlag kan holde føreren svævende få centimeter over jorden.

Video: Her kan du se det flyvende skateboard Hendo i aktion

Du ligner ikke Marty

I filmen er det højeste mode at gå med to slips og bukserne på vrangen. Marty ifører sig selvsnørende sko og en intelligent jakke for at passe ind i tiden. Har du også sådan noget i dit tøjskab? Næppe.

Men for tre år siden lancerede Nike faktisk en tro kopi af støvlerne – dog uden den selvsnørende effekt. Designeren Tinker Hatfield har dog i et interview garanteret, at der kommer selvsnørende snørebånd i 2015.

Og firmaet har eftersigende patenteret et system, hvor batteridrevne sko, der er udstyret med en spole, kan løsne og snøre sig selv.

Det intelligente tøj er her

Der findes også allerede intelligent tøj af forskellig slags. For eksempel dragter, der er udstyret med internt varme- og ventilationssystem, GPS-sender og evnen til at måle bærerens hjerterytme, temperatur, bevægelse og slå alarm, hvis noget ikke er, som det skal være.

Men det intelligente tøj kan endnu ikke siges at være blevet allemandseje.

Det er til gengæld adgangen til plastikkirurgi, som Doc også benytter sig af i filmen. Vi kan ganske vist ikke trække en foryngelsesmaske af ansigtet som ham.

Til gengæld er der udviklet teknikker, hvor eksempelvis ultralyd bruges til at ødelægge fedtceller, så man kan komme af med de overflødige kilo helt uden at skulle under kniven.

Læs meget mere om science fiction og videnskab her.

Fremtiden tur/retur

I den første Tilbage til Fremtiden-film fra 1985 tager hovedpersonen Marty McFly tilbage til 1955. Uheldigvis bliver hans fremtidige mor forelsket i ham, og Marty må rydde op i historien og føre sine forældre sammen.

I Tilbage til fremtiden II fra 1989 måtte Marty rejse frem i tiden til 2015 for at hindre, at hans fremtidige søn skal ende sine dage i fængsel.

Tilbage til fremtiden III kom året efter, og her måtte Marty McFly rejse helt tilbage til 1885 for at redde sin ven Doc.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: