LiFi

Tænd lyset – og få lynhurtigt net

Et nyt net, med navnet LiFi, er 30 gange hurtigere end wi-fi og spreder sig via LED-pærers lys.

26. maj 2016 af Esben Schouboe og Rikke Jeppesen

Er du en af dem, der mærker raseriet boble, når videoen går i stå, emailens indbakke ikke vil hente, eller hjemmesiden fryser fast, er der godt nyt til dig.

Den skotske forsker Harald Haas har nemlig opfundet et nyt og lynhurtigt internet med navnet LiFi.

Med hans teknologier skal trådløst net strømme ud af alle lamper omkring os, så et tryk på lyskontakten ikke bare oplyser et rum, men også forsyner det med stabilt og hurtigt internet.

Lysbølger har plads til datatrafik

LiFi fungerer kort fortalt ved, at LED-pærer tænder og slukker i et ekstremt hurtigt tempo – hurtigere, end øjet kan opfatte.

Når lyset er tændt, svarer det til et 1-tal; når det er slukket, et 0. Koden kan tolkes af computere, der allerede benytter det binære talsystem, hvor tekster, video og hjemmesider beskrives med 1 og 0.

Forskellen på vores traditionelle trådløse net, wi-fi, og det nye LiFi, er, at wi-fi koder data om til radiobølger – og LiFi til lysbølger.

LiFi gør fly lettere

I lysspektret findes 10.000 gange så mange bølgelængder som i radiobølgernes spektrum – der er altså masser af plads til verdens stigende internettrafik.

Harald Haas og hans hold af lyspionerer håber at kunne udbrede LiFi inden for de næste par år, og flere virksomheder har allerede lagt billet ind.

Med LiFi i fx passagerfly kan underholdning og net drysse ned fra lyset over passagerernes hoveder og spare kablerne væk.

LiFi kan lette trafikken

Læs mere om det nye net, hvorfor det er hurtigt og fx kan forhindre trafikpropper i bladsagen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: