Volta

Top 10: De største opfindelser

Vi kårer verdens vigtigste opfindelse. Er du enig? Læs vores top 10-liste og kom med din stemme i vores afstemningsboks.

28. januar 2013 af Maj Back Madsen

Verdens vigtigste opfindelse: Voltas elektriske batteri

Den italienske fysiker Alessandro Volta opfandt i 1800 forløberen for batteriet. Forsøgsopstillingen bestod af et stort antal kobber- og zinkskiver, som var stablet oven på hinanden – kun adskilt af papir fugtet med saltvand. Hver metalplade var forbundet med en tynd metaltråd, og fra denne søjle udledte Alessandro Volta en lille elektrisk ladning.

Alessandro Voltas batteri byggede på en opdagelse af lægen Luigi Galvani. Han havde fundet ud af, at døde frøer spjættede med benene. Volta mente, at spjættene skyldtes, at frøerne havde hængt på kobberkroge og var blevet berørt med en jernpind. På grund af frøernes salte kropsvæske løb en elektrisk strøm, som fik musklerne til at spjætte, mellem de to metaller.

Banede vejen for elmotoren

Alessandro Voltas batteri satte gang i en verdensomspændende elektrificering, og i sidste halvdel af 1800-tallet fulgte en række banebrydende opfindelser, blandt andet Michael Faradays elektriske motor, som baner vejen for det elektriske samfund.

Download hele top 10 som PDF ved hjælp af knappen nedenfor. Du skal være logget ind for at downloade.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: