aeromobil

Aeromobilen: Både sportsfly og racerbil

Aeromobilen bringer drømmen om den flyvende bil et skridt nærmere. Se prototypen lette.

3. januar 2014 af Antje Gerd Poulsen

160 km/t på jorden - 200 km/t i luften

Aeromobilen er en mellemting mellem en racerbil og et sportsfly og et af flere bud på flyvende biler - eller kørende flyvemaskiner - der enten er under udvikling eller allerede kan købes.

Ved et tryk på en knap svinger vinger og flaps automatisk ud. Ved et tryk på en anden knap dirigeres motorkraften fra forhjul til propellen bagest. Flybilen ruller ud ad startbanen og letter som et fly ved en hastighed på 130 kilometer i timen. Tophastigheden på jorden er 160 km/t og i luften 200 km/t.

Kan lande ved lav fart

Sammenklappelige vinger, en effektiv lille flymotor på 100 hk og en propel er de tekniske ingredienser, der er kombineret i Aeromobilen.

Vingerne er udstyret med flaps, som dels kan sænkes og give mere løftekraft ved takeoff, dels kan bremse flyets hastighed ved landing, så det kan lande ved lav fart og dermed på en kort distance. På jorden driver motoren de to forhjul, mens den i luften leverer energi til en propel monteret bag på flybilen.

Skroget er bygget af et stålskelet beklædt med kulfiber, hvilket er med til at holde vægten nede på 450 kg.

20 år undervejs

Den slovakiske tekniske designer Stefan Klein står bag konstruktionen, og han har brugt 20 år på projektet. Tanken er, at Aeromobilen en dag skal finde plads i den almindelige trafik, så den kan stå på en bilparkeringsplads og tankes op på den lokale tankstation. Den kræver dog en lufthavn for at kunne lette og lande. Udover føreren/piloten har Aeromobilen plads til en enkelt passager.

Forskellige prototyper til flybilen er endnu ved at blive testet, og der går nok et par år, før Aeromobilen er i handelen.

Aeromobil Flying Car

Pris: Ukendt På markedet: En prototype er testet Tophastighed, jord/luft: 160/200 km/t Maksimal flyvehøjde: Ukendt Motortype: 100 hk Rotax 912-stempelmotor Antal passagerer: To inklusive pilot Vægt: 450 kg Styrke: Hurtig både på jorden og i luften

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: