Formula 1 car

Hvor stærkt kører formel 1-biler?

Det går vildt stærkt, når der køres formel 1-grandprix, men hvor hurtigt kan bilerne egentlig køre?

2. august 2012

Formel 1-biler er konstrueret til at køre på de baner, hvor der holdes grandprix – det vil sige baner med mange sving og relativt korte lige strækninger.

En formel 1-bil accelererer let til 300 km/t, men da køreren udsættes for enorme g-kræfter, er det kun på få baner, at de kan tage svingene i den fart. I et sving på banen i Istanbul udsættes han eksempelvis for op til 5,5 g i syv sekunder, mens han kører gennem svinget med op til 285 km/t. På de lige strækninger kan farten til gengæld nå op på 100 meter i sekundet eller mere – det svarer til over 360 km/t. Den hidtil højeste fart er 372,6 km/t.

Formel 1-løbene, som bliver regnet for den fornemste klasse inden for motorsport, er blevet afviklet siden 1950. Deltagerne skal overholde de regler, som FIA (kort for Fédération Internationale de l’Automobile) udstikker. Alene de tekniske bestemmelser fylder 43 sider, og flere gange har FIA for eksempel skærpet kravene til maksimal motorstørrelse for ikke at gøre løbene for hurtige og for farlige for deltagerne. Cirka en halv milliard tv-seere følger med, når der sendes formel 1-løb.

De tre hurtigste biler

Formel 1-biler er underlagt en række restriktioner og er faktisk ikke de hurtigste biler, som findes. De hurtigste biler er derimod:

  1. Bugatti Veyron Super Sport: 429 km/t - 0-100 km/t på 2,2 sek.

  2. Koenigsegg Agera R: 418 km/t - 0-100 km/t på 2,9 sek.

  3. SSC Ultimate Aero: 413 km/t - 0-100 km/t på 2,7 sek.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: