nb_u09 Rinspeed

Her er udsigten fra din næste bil

Fremtidens selvkørende bil har persienner i vinduerne, trådløs ladning af mobilen og en laser-skanner på taget. Bilen Rinspeed Budii vises frem på en stor udstilling i Genève hen over de næste to uger.

2. marts 2015 af Carsten Nymann

Forestil dig, at du fletter ind på motorvejen i din bil. Trafikken glider pænt, så du slipper rattet, som trækker sig tilbage og takket være en robotarm med syv led placerer sig ved dine fødder.

Bilen overtager styringen, mens du aktiverer en vifteformet persienne, der glider for vinduerne og lukker af for nysgerrige blikke. Du finder din bærbare computer frem og begynder at arbejde.

Schweiziske Rinspeed er kendt for at bygge vilde og eksperimenterende biler, og nyeste koncept – den selvkørende bil Budii – er ingen undtagelse.

En vifteformet persienne kan foldes ud for vinduerne og værne om passagerernes privatliv, når bilen kører via sin skanner

Selvkørende bil bygger på BMW-teknik

Budii bliver vist for offentligheden for første gang i denne uge, hvor Europa’s vigtigste biludstilling løber af stabelen i Genève. Udstillingen er åben indtil 15. marts.

Modellen bygger videre på den lille elbil i3 fra tyske BMW, som schweizerne har omdannet til et selvkørende udstillingsvindue for fremtidens bilteknologi.

Selvkørende bil med laserskanner

Den selvkørende bil navigerer i trafikken ved hjælp af en laserskanner, som er monteret på en teleskopstang på bilens tag.

Skanneren arbejder sammen med et højopløseligt kamera og kortlægger terrænet, så den ud over at undvige forhindringer også kan justere bilens affjedring al efter vejens beskaffenhed.

En teleskopstang med en laserskanner rejser sig fra bilens tag, når bilen er i selvkørende indstilling. Foto: Rinspeed.

Fra selvkørende bil til venstrestyret på et øjeblik

Når de trafikale forhold bliver for komplicerede for teknologien – eller når chaufføren bare foretrækker at køre selv – hidkaldes rattet fra sin hvileposition.

Fordi rattet er monteret på enden af en centralt placeret, fleksibel robotarm, kan passagererne frit vælge, om det er personen i højre eller venstre side, som skal overtage styringen.

Ingen selvkørende bil fra Rinspeed foreløbig

Budii skal ses som showcase for fremtidens teknologier og bliver altså ikke markedsført som selvkørende bil i sin nuværende form.

Mens robotarmen og det frit bevægelige rat nok kan parkeres i afdelingen for kreative indslag, rummer Budii også mere håndgribeligt isenkram, som kan blive introduceret i biler om kort tid.

For eksempel rummer de små aflæggerum i bilens kabine induktionsladning, hvilket vil sige, at du automatisk får opladet mobilen trådløst, hvis du placerer den i et af rummene.

Der er stadig barrierer for den selvkørende bil

Rinspeed er blot ét blandt flere producenter, som arbejder på en selvkørende bil. Men udfordringerne er mange, fx skal bilerne lære at skelne mellem fodgængere, advarselstrekanter og krøllede aviser, hvilket du kan læse om i artiklen herunder:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: