Hybridbil 16/2014

Ny hybridbil kører på luft

Den rene luft. Det er, hvad den nye hybridbil fra Peugeot kører på som supplement til benzin. Særligt under bykørsel har bilen grønt potentiale.

24. oktober 2014

Hybridbil kan køre på tre måder

Køreren kan skifte mellem tre kørselsmodeller: benzin-, luft- og kombineret kørsel.

Luftmodus er ideel til bykørsel, hvor bilen kører langsomt og bremser oftere, mens kombineret kørsel er bedst til acceleration og i bjerge. På motorvej er benzinkørsel bedst.

ANIMATION: Se fremtidens hybridbil rulle gennem by og over land:

Sådan virker Peugeots hybridbil:

1. BENZINMOTOR En trecylindret 1,2-liters benzinmotor ligger forrest i bilen ved siden af den luftdrevne motor. De to motorer er forbundet, så bilen kan køre delvist på benzin og delvist på luft. Bilen kan også køre udelukkende ved hjælp af benzinmotoren.

2. LUFTMOTOR Den hydrauliske luftmotor drives af komprimeret luft fra en tank under bilens midte. Bilen kan ikke opnå topfart, mens den udelukkende kører på luft. Luftkørsel aktiveres automatisk, når bilen kører under 43 km/t, men kan bruges ved op til 70 km/t.

3. LUFTTANK Bilens lufttank er tilsluttet en pumpe, som forbinder tank og motor. Mens bilen kører, bruges overskydende energi fra benzinmotoren og hjulene og varme fra bremserne til at pumpe luft ind i tanken og komprimere den. Herefter kan luften via pumpen drive luftmotoren.

4. EKSTRATANK Bagest under bilen ligger en ekstra lufttank. Den fungerer som et reservoir, der opsamler ekstra komprimeret luft under et lidt lavere tryk og sørger for at holde hele systemet i balance. Ekstratanken er via en slange forbundet med den primære lufttank.

En endnu vildere hybridbil er på tegnebrættet

Jetbilen har været under udvikling over mange årtier. Læs mere om planerne for at parre to jetmotorer med et litium-ion batteri:

FAKTA

CO2-UDLEDNING: 69 g/km. En almindelig personbil udleder omkring 150 g/km.

BENZINØKONOMI: Kører over 34,5 km/l.

TOPFART: Ca. 175 km/t.

RÆKKEVIDDE: Ca. 1370 kilometers kørsel på fyldt lufttank og fuld tank benzin.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: