leon Valentin

1000 år: Fra frit fald til lodret opstigning

10. januar 2011 af Otto Lerche

Her en tidslinje over menneskets forsøg med vinger:

11. århundrede

I det 11. århundrede bygger munken Eilmer of Malmesbury, i dag kendt som Eilmer the Flying Monk, et sæt vinger og hopper ud fra et tårn i klostret Malmesbury Abbey i England. Han bliver invalideret.

1912

Franz Reichelt, bedre kendt som The Flying Tailor, springer ud fra Eiffeltårnet i Paris med en hjemmelavet wingsuit. For at understrege sin tro på designet undlader han at bruge en sikkersheds-faldskærm. Og dør.

1950

I halvtredserne kæmper den franske vovehals og tidligere faldskærmssoldat Léon Valentin med at designe en wingsuit, der virker. Midt i årtiet får han den til at virke, men allerede i 1956 dør han under et luftakrobatikshow i Liverpool, da en vinge brækker

1960’erne

Den amerikanske hær laver forsøg med raketbæltet Bell Rocket Belt. Ifølge hæren kunne bæltet skabe helt nye muligheder for soldater på landjorden. I dag er Bell Rocket Belt udstillet på National Air and Space Museum i USA

1984

Ved olympiaden i Los Angeles lander stuntmanden Kinnie Gibson med en jetpack på ryggen midt på Det Olympiske Stadion som en del af åbningsceremonien. Jetpacken er dog ikke meget bedre end i 1960.

2008

Martin Jetpacks 113 kilo tunge jetpack præsenteres ved et show i Wisconsin. Opfinderen kalder den “den første praktiske jetpack”. Ved præsentationen flyver den dog kun en meter over jorden.

2008

Jetmanden kaldes den nu verdensberømte schweizer Yves Rossy, der som den første nogen sinde flyver over Den Engelske Kanal ved hjælp af jetdrevne vinger. Turen tager ham under ti minutter.

2009

NASA offentliggør en skitse til et enmandsfly. Puffin har to rotorer og letter vertikalt, men er ikke en rygsækkonstruktion som fx jetpacks. Den er et personligt fly til bybrug.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: