nb_u47 Airbus

Airbus bygger ny flåde af gigant-fly

I 20 år har Airbus fløjet flydele, helikoptere og sågar satellitter rundt i verden med sine Beluga-fragtfly. I 2019 kommer en ny generation af de bizart udseende kolosser.

20. november 2014

Flykroppen fra en Jumbojet, en vinge fra en ny A350, et par helikoptere. Airbus A300-600 Super Transporter sluger det hele.

Med en lasteevne på 47 tons og et lastrum på 1.410 kubikmeter er det store fragtfly, som kærligt har fået tilnavnet Beluga efter hvidhvalen, luftens svar på en blokvogn.

Og i 2019 kommer en helt ny udgave. Producenten Airbus har i denne uge meddelt, at virksomhedens ingeniører vil udvikle en ny og større Beluga på basis af det civile fly Airbus A330.

Svæver på oldgamle principper

Umiddelbart virker det næsten naturstridigt, at et så stort og klodset udseende fly overhovedet kan lette fra jorden, men flyveevne dikteres næsten udelukkende af vingernes størrelse og udformning.

Det princip, som får fly til at flyve, kaldes opdrift og bygger groft sagt på naturlove, som blev forudsagt af henholdsvis Isaac Newton og Daniel Bernoulli i 1600- og 1700-tallet.

Luftstrømme og trykforskel

Newtons anden og tredje lov, som er dem, de fleste i dag forklarer opdrift med, siger, at vingen skubber luftstrømmene én vej (nedad), hvorved der skabes en naturlig modreaktion, der løfter flyet opad.

Hertil kommer Bernoullis princip, som siger, at en forskel i luftstrømmenes hastighed omkring vingen skaber en trykforskel, som yderligere løfter flyet.

Fungerer som fabriksfly

Princippet om opdrift har i 20 år båret Beluga-flyet rundt blandt skyerne.

Flyet blev til, da producenten Airbus havde brug for at flyve flydele rundt mellem sine fabrikker i Frankrig, Storbritannien, Spanien, Tyskland og Kina.

I dag sælger Airbus fem gange så mange fly som for 20 år siden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: