Black box QA

Hvordan virker den sorte boks?

Jeg har hørt, at den sorte boks i fly faktisk er orange. Men hvad er boksen lavet af, og hvilke oplysninger registrerer den?

16. september 2014

Den sorte boks er ganske rigtigt orange, da boksen så er lettere at få øje på. Og faktisk er der ikke én, men to orange bokse i et fly. Begge bokse befinder sig bagest i flyet, da det typisk er den del, der skades mindst ved en ulykke.

To sorte bokse

Den ene boks optager alle samtaler og lyde i cockpittet vha. mikrofoner, som er anbragt i instrumentpanelet mellem piloterne. Denne boks kaldes CVR, Cockpit Voice Recorder, og i den kan gemmes op til to timers lydoptagelser.

Den anden boks kaldes FDR. Det står for Flight Data Recorder, og den gemmer en lang række tekniske oplysninger om fx flyvehøjde, kurs og hastighed. Nogle oplysninger er det lovpligtigt at gemme, men som regel gemmer boksen langt flere, i nogle tilfælde op til 300 forskellige. Oplysningerne lagres i elektroniske chips.

Hårdføre sorte bokse

Boksene er lavet af rustfrit stål. De har en varmeisolerende beklædning på indersiden, og indholdet er desuden beskyttet af en meget varmebestandig isolering. Boksene skal bl.a. kunne tåle at ramme jorden med høj fart, ligesom de skal kunne tåle at ligge på seks kilometers havdybde i 30 dage eller modstå en brand, som raser i en halv time.

Kommer boksen under vand, går en ultralydsender automatisk i gang. Den udsender et akustisk signal én gang i sekundet i mindst en måned.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: