Yves Rossy

Gennembruddet er forsinket

10. januar 2011 af Otto Lerche

Det store spørgsmål er, hvornår on-demand-flyvningen kan få sit store gennembrud. Endnu ligger premieren på en teknologi, der kan bruges af almindelige mennesker, i bedste fald nogle år ude i fremtiden, og ingen af de producenter, der i øjeblikket arbejder med teknologien, har et bud på, hvornår deres produkt kan erhverves i en butik.

I 2008 fløj den schweiziske pilot Yves Rossy, bedre kendt som “Jetmanden”, ganske vist fra Frankrig til England over Den Engelske Kanal ved hjælp af en hjemmebygget kulfibervinge med fire jetturbiner på ryggen. Men der er, så vidt vides, ingen planer om at masseproducere denne risikable konstruktion med dens kraftige jetmotorer.

Wingsuits er på vej

Tættest på et egentligt gennembrud er måske den “wingsuit”-teknologi, som vovehalsen Jeb Corliss har udviklet. Her er der dog ikke tale om noget, der bare ligner on-demand-flyvning, men snarere en avanceret form for faldskærm. I dag arbejder Corliss på en landingsrampe, som skal gøre det muligt at springe ud fra en helikopter og lande på jorden uden faldskærm. Trænede personer kan med wingsuits allerede styre et fald fra fx et fly med stor præcision og altså måske snart styre sig sikkert ned på en landingsrampe. Millionerne er endnu ikke fundet, men Jeb Corliss vil være den første, der lander uden faldskærm.

Den dag Martinjetpacken eller Puffinflyet fra NASA er klar til at gå i luften, venter den næste store udfordring, nemlig om de små fly kan produceres så billigt og i så stort antal, at de får en tilstrækkelig udbredelse og betydning i samfundet. Eller om de, som Mark Moore godt kan frygte, kun bliver et legetøj for excentriske rigmænd.

Men den bekymring har man på den anden side også haft over for andre nye teknologier med stort potentiale og store udfordringer. Som klassiske eksempler nævner Mark Moore bilen og den personlige computer – begge var utænkelige at eje for almindelige mennesker i deres respektive barndom som produkter. Og ingen kan vel i dag forestille sig en verden uden disse teknologier, der – præcis som on-demand-flyene – netop længe kun var luftige fremtidsvisioner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: