Plane upside down

Hvordan flyver fly på hovedet?

Under opvisninger ser man tit fly, der flyver på hovedet. Kan vingerne virkelig bære et fly, der vender omvendt?

21. juni 2011

Næsten alle fly kan tåle at gennemføre en 360-graders-rulning og at foretage et loop. Men det er bestemt ikke alle fly, der kan flyve længere tid på hovedet, for det kræver både en særdeles god motor, en dygtig pilot og en særlig vinge profil. Er vingen for eksempel fladbundet med en meget stor krumning på oversiden, er flyet ikke egnet til at flyve på hovedet.

Et retvendt fly holder sig oppe, fordi luften med stor hastighed rammer dets vinger med det, der kaldes “angle of attack”, altså en bestemt vinkel. I den vinkel skabes den nødvendige opdrift, og skal et fly flyve på hovedet, må piloten derfor sørge for, at luften også i den stilling rammer vingerne med den rette vinkel. Herudover skal flyet have en hastighed, der sikrer, at det ikke staller.

Det er en krævende opgave, men dog ikke umulig. Flyet skal i øvrigt være konstrueret, så tilførslen af olie og brændstof ikke stopper. Desuden er der risiko for, at piloten mister retningsfornemmelsen, når han flyver på hovedet, og dermed også kontrollen over flyet. Men der findes eksempler på piloter, der i fremragende stil flyver ind under en lav bro – på hovedet.

Luften skal ramme vingen i en særlig vinkel

Uanset om et fly flyver retvendt eller på hovedet, er indfaldsvinklen, altså den vinkel, som luften rammer vingen med, afgørende. Den kaldes “angle of attack”.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: