Jorden rundt på solenergi

Schweizisk team vil flyve rundt om Jorden i fly, drevet af solceller.

1. juli 2013 af Jan Aagaard

At flyve jorden rundt i et fly udelukkende drevet af energi fra solen kan lyde som et scenarium langt ude i fremtiden. Men står det til holdet bag det schweiziske Solar Impulse projekt, vil det ske allerede i 2015.

Det solcelledrevne Solar Impulse-fly gennemførte allerede i 2010 en flyvning på 26 timer uafbrudt, heraf ni timer i aften- og nattetimerne.

I 2012 fløj Solar Impulse fra Madrid i Spanien til Rabat i Marokko i verdens første interkontinentale flyvning baseret på ren solenergi, og i 2013 er det planen at gennemføre en flyvning tværs over USA fra San Francisco til New York.

Herefter venter den helt store udfordring jorden rundt tur to år senere.

Vingefang som en Airbus

Solar Impulse har blot plads til én pilot, men flyet har et vingefang på 63,40 meter, hvilket svarer til en Airbus A340, der kan rumme cirka 300 passagerer. Solar Impulse er bygget som en ultralet kulfiber struktur og vejer blot 1,8 ton.

På oversiden af de lange vinger og haleroret er monteret 11.628 solceller – i alt omkring 200 m2 solceller, som leverer strøm til flyets litiumbatterier og fire propelmotorer placeret under vingerne.

Motorerne leverer i gennemsnit en kraft på 8 HK eller 6 kW, hvilket i store træk svarer til den motorkraft, som Wright-brødrene havde til rådighed, da de foretog verdens første motordrevne flyvning i 1903. Solar Impulse flyver med en gennemsnitsfart på 70 km/t.

Langtursfly får større cockpit

Til jorden-rundt-missionen er teamet bag Solar Impulse gået i gang med at bygge en ny udgave af flyet. Den bliver 11 procent større og får bl.a. et større cockpit, som gør piloten i stand til at ligge helt ned under de lange flyvestrækninger af 4-6 dages varighed.

Det nye projekt gør brug af flere nye teknologier, bl.a. inden for nanoteknologi, og flyet bliver bygget af verdens hidtil letteste kulfiber-materiale.

Læs mere

I illustreret Videnskab nr 11/2013 kan du læse om fremtidens fly.

Abonnenter på Illustreret Videnskab kan hente artiklen i PDF ved hjælp af knappen herunder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: