nb_u14 Solar Impulse

Solcelle-fly klar til at krydse Stillehavet

Det solcelle-drevne fly Solar Impulse står efter en hård etape frem mod Kina over for verdensomflyvningens første ocean-krydsning.

31. marts 2015 af Carsten Nymann

Fem døgn. Så længe regner de schweiziske pionerer bag det soldrevne fly Solar Impulse med, at flyet skal være i luften, når holdet krydser Stillehavet.

Sent mandag landede Solar Impulse med flyets ene pilot Bertrand Piccard bag roret i Chongqing i det vestlige Kina efter en 1.459 km flyvetur fra Mandalay i Myanmar.

Holdets plan var at fortsætte til Nanjing i Østkina så hurtigt som muligt for her at forberede turen over Stillehavet, men dårligt vejr har forlænget det kinesiske ophold.

Solar Impulse-pilot fløj med iltmaske i solcelle-fly

Turen ind over Kinas bjergrige, vestlige provinser Yunnan og Sichuan viste sig at være turens hidtil største udfordring for Piccard.

Vovehalsen måtte flyve med iltmaske det meste af turen på grund af højden, da flyets kabine ikke er trykreguleret, og temperaturen nåede i perioder ned på 20 minusgrader.

Fra Nanjing i øst går turen ud over Stillehavet og frem mod Hawaii – en tur der efter planen skal være fem dage og fem nætter og vil markere en ny rekord for teamet.

Solcelle-fly høster rekorder til Solar Impulse-folk

Indtil videre på den 35.000 km og 12 etaper lange tur har Solar Impulse slået to rekorder for bemandede flyvninger med et soldrevet fly.

Mellem Oman og Indien fløj schweizerne 1.468 km, hvilket er den hidtil længste distance for et fly af denne type.

Fra Indien til Myanmar nåede flyet desuden op på en hastighed på 216 km/t. målt ved jorden, hvilket ligeledes er rekord.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: