Spionfly

Spionfly flyver London-New York på en time

I 2030 skal spionfly flyve fra London til New York på 60 minutter. Flyet skal skyde en topfart på seks gange lydens hastighed.

7. april 2014

Spionfly flyver London-New York på 60 minutter

Blot 60 minutter vil det tage det ubemandede overlydsfly SR-72 at tilbagelægge den over 5500 km lange strækning fra London til New York.

Det meddeler det amerikanske luft- og rumfartsfirma Lockheed Martins udviklingsafdeling Skunk Works, som er i fuld gang med at skabe fremtidens lynhurtige kamp- og spionfly.

Det 32 meter lange fly skal skyde en topfart på seks gange lydens hastighed – mach 6, eller cirka 7350 km/t – og vil efter planen være klar til at gå på vingerne i 2030.

Ny type motor i spionfly

For at kunne bevæge sig med en så ekstrem fart skal flyet udstyres med en ny type motor, en kombination af en konventionel jetmotor og en såkaldt scramjet, som er en motor uden bevægelige dele.

Denne motor fungerer kun ved overlydshastighed og er mere effektiv end en raketmotor, idet den ikke skal medbringe ilt til forbrændingen. SR-72 vil ifølge Lockheed Martin være så hurtigt, at flyet umuligt kan spores på radar.

Rejsetid fra London til New York

SR-72: 1 time BLACKBIRD SR-71: 1 time, 54 min. og 56 sek. CONCORDE: 3 timer og 30 minutter. BOEING 747 JUMBOJET: Cirka 7 timer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: