NB_week 35_Kevlar

Transportfly flyver i skudsikker vest

Den humanitære indsats i Irak blev optrappet i denne uge. Flyene, som skal transportere nødhjælp, beskyttes af plast, som er fem gange stærkere end stål.

28. august 2014 af Carsten Nymann

Skudsikre veste bæres ikke længere kun af soldater og politibetjente, men også af fly.

Når store og ofte langsomme transportfly skal fragte nødhjælp i krigszoner som i Irak, bliver flykroppen beklædt med kevlar, som er fem gange stærkere end stål og blandt andet beskytter mod skud.

Opfundet ved en fejl

Det kunstigt fremstillede materiale blev opfundet tilbage i 1965 og anvendes i dag til alt fra cykeldæk til de omtalte skudsikre veste.

Oprindeligt blev kevlar opfundet af den polsk-amerikanske kemiker Stephanie Kwolek, som havde sat sig for at udvikle en ny type letvægtsdæk til biler.

Den opløsning, hun i første omgang fik frembragt i laboratoriet, lignede dog ikke noget, som kunne bruges til dækfabrikation.

Faktisk var Kwoleks opløsning ved at blive hældt ud, da hun fik overtalt en tekniker til alligevel at teste dens egenskaber. Resten er historie.

Kevlar er vævede fibre

Kevlar fremstilles kemisk ved at sammenføje lange kæder af molekyler – hvilket vil sige, at det er en såkaldt polymer.

Årsagen, til at Kevlar er så stærkt, er, at dets molekyler lægger sig naturligt i lange, rette linjer, samtidig med at det fremstilles i fibre, som kan væves ind i hinanden.

Ud over at være stærkt er kevlar også meget let, det kan ikke smelte, og en kevlar-wire kan trække otte gange så meget vægt som en stålwire.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: