Airbus A380

Vi skal satse på større, lettere og bedre fly

På 15 år fra 1990 til 2005 steg udslippet fra flyene med 73 procent i EU. Hvis den udvikling fortsætter, vil alene flyvningen i Europa om ti år være skyld i et årligt udslip på 284 millioner tons CO2.

23. november 2009 af Ib Salomon

Det koster i sagens natur masser af brændstof at løfte et fly ti kilometer op i luften, og flyvning vil derfor altid være en energikrævende form for transport. Men ikke desto mindre er der en masse, vi kan gøre for at skære brændstofforbruget ned.

Motorer er blevet mere effektive

De mest effektive fly bruger 3,5 liter brændstof til at flytte en person 100 km. Det er meget, men det er trods alt ca. 60 procent mindre end for 40 år siden, fordi der siden da er udviklet mere effektive motorer og fly med mindre luftmodstand.

Den udvikling vil fortsætte, og desuden vil strukturen i lufttrafikken ændre sig. Små fly på korte strækninger vil få alvorlig konkurrence fra højhastighedstog, så mange ruter vil lukke. Den britiske regering har fx planer om at erstatte 1,9 mio. årlige flyvninger med højhastighedstog. På de lange strækninger vil flyene blive større, og også det vil sænke energi-forbruget pr. passager.

Så længe vi bliver ved med at flyve, vil flytrafikken dog være en CO2-synder. I dag laves flybrændstof af olie. Det betyder populært sagt, at vi henter brændstoffet fra Jordens lager, og når vi brænder det af, øger vi atmosfærens indhold af CO2. Men sådan behøver det ikke at være. Forskere er i fuld gang med at udvikle biobrændstoffer til fly – det vil ganske vist ikke mindske udslippet, men det vil betyde, at den CO2, flyene slipper ud, stammer fra planter, som har optaget CO2, mens de voksede. Dermed bliver facit, at atmosfærens indhold af CO2 ikke påvirkes.

Tre trafikråd

1. Undgå fugtig luft: Flytrafik i stor højde efterlader ofte lyse kondensstriber på himlen, såkaldte contrails. De har vist sig at have en opvarmende effekt, fordi de holder på varmen fra Jorden. Luftfarten er begyndt at tage hensyn til problemet, når man planlægger et flys rute. Ved at undgå at flyve i højder med høj luftfugtighed kan man forhindre, at striberne dannes.

2. Udnyt luftrummet bedre: Fly bliver ofte tvunget til at flyve omveje, fordi man traditionelt har opdelt luftrummet i “kasser”. Et europæisk fly flyver således i gennemsnit 50 km længere end nødvendigt, men det vil et nyt system til overvågning af trafikken gøre op med. Det vil føre til, at udslippet af CO2 falder med 16 mio. tons.

3. Tag traktoren på land: Lufthavne er store, og fly

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: