HMAS Sydney

Vrag afliver sejlivede rygter om likvideringer

Rygtet siger, at tyskerne dræbte alle om bord på HMAS Sydney. Nu har arkæologer bevist, at en torpedo sænkede skibet.

Historien lød

Sent om eftermiddagen den 19. november 1941 mødte krydseren HMAS Sydney et mistænkeligt skib ud for Australiens vestkyst.

Sydney satte farten op, og mens det halede ind på det fremmede fartøj, forsøgte det at få skibet til at identificere sig. Omsider gik flaget med bogstaverne PKQI til tops. Det var signalet for det hollandske fragtskib Straat Malakka.

HMAS Sydney & Kormoran

Skibet var dog ikke et uskyldigt fragtskib, men det tyske skib Kormoran. Det forsøgte sig med forskellige vildledningsmanøvrer, men Sydney lod sig ikke narre. For Kormoran var der nu kun én ting at gøre: at bekende kulør. Det tyske flag gik til tops, og skibet blottede sine kanoner.

Finding Sydney Foundation

Fem dage senere fandt et eftersøgningshold en redningsflåde og et redningsbælte fra Sydney. Selve skibet og dets 645 mand store besætning var derimod sporløst forsvundet. Overlevende fra Kormoran fortalte alle den samme historie. Sydney var sunket hurtigt, og alle om bord var omkommet.

Australierne havde svært ved at forstå, hvordan det tyske skib – et ombygget handelsskib – så hurtigt kunne gøre det af med Sydney, den australske flådes stolthed. Snart begyndte rygter om, at der i virkeligheden var overlevende, men at de var blevet likvideret af tyskerne, at florere.

Arkæologerne siger

Nu er alle disse spekulationer langt om længe stedt til hvile. I 2008 fandt den uafhængige organisation Finding Sydney Foundation både HMAS Sydney og Kormoran, der sank kort efter angrebet. De to skibe lå omkring 22 kilometer fra hinanden på 2,5 kilometer dybt vand.

the wreck of HMAS Sydney

Fundet bekræftede det, som overlevende fra Kormoran havde fortalt. Sydney blev ramt af en torpedo nær det forreste kanontårn og blev svært skadet af granater på siderne. Skader som disse fik skibet til at synke meget hurtigt, hvilket forklarede, at der ingen overlevende var.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: