nb_u46 ferry

Forlis-ofre forsvinder på en måned

Syv måneder efter en alvorlig færgeulykke i Sydkorea er eftersøgningen efter omkomne nu afblæst. Ny forskning viser, at havet fortærer sine ofre hurtigt.

13. november 2014 af Carsten Nymann

Tirsdag modtog den sydkoreanske kaptajn Lee Joon-seok en dom på 36 års fængsel for sin rolle i en færgeulykke, der fandt sted den 14. april, og som kostede over 300 menneskeliv.

Først få timer før domsafsigelsen besluttede de koreanske myndigheder at afblæse den eftersøgning efter omkomne, som har stået på lige siden ulykken.

Ny forskning viser imidlertid, at chancen for at finde lig under vandet efter en måned er ret lille – afhængig af farvand vil der kun være knoglerester tilbage.

Grise agerer druknede personer

I et usædvanligt forsøg har canadiske forskere fra Simon Fraser University undersøgt, hvad der sker med en død krop under vandet.

Forskerne placerede tre grisekroppe – der biologisk set ligner menneskets – på 100 meters dybde ud for byen Victoria i Britisk Columbia.

Døde kroppe fortæret på en måned

Via videoudstyr og sensorer monteret på et undervandslaboratorium kunne forskerne følge med i, hvordan rejer, krabber, hummere og endda en haj straks kastede sig over de døde kroppe.

I løbet af en måned var to af de tre grisekroppe reduceret til skeletter, mens den tredje fik lov at ligge flere måneder.

Havets iltindhold påvirker tiden

Den tredje krop blev lagt i havet senere end de to andre – på et tidspunkt, hvor iltniveauet i den bugt, hvor forsøget foregik, var lavt.

Det lave iltniveau betød, at de større ådselædere såsom krabber holdt sig væk fra området, og smådyrene var ikke i stand til selv at fortære grisen.

Ifølge forskerne kan den nye viden medføre mere effektive eftersøgninger efter drukneofre i fremtiden, fordi dykkerne ved, hvad de kan forvente at finde.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: