16 videnskabelige finurligheder

Vi stammer fra stjernerne, vi har engang været røvhuller, og gonoré er den stærkeste organisme. Videnskabens verden byder på et utal af mærkelige fakta - og vi har samlet nogle af mærkeligste og mest finurlige her.

2. november 2015 af Babak Arvanaghi

Hvis du lægger alle hele positive tal fra 1 til uendelig sammen, ender du med at få -1/12. Flere matematikere har ført bevis for påstanden, og faktisk bliver tallet brugt i fysiske sammenhænge.

6. Solen er alt – næsten

Stjernen, som er centrum i vores Solsystem udgør også størstedelen af masse i solsystemet. Faktisk befinder 99,8 procent af massen sig i Solen. Det vil sige, at hvis alle planeter, asteroider, kometer, etc i vores solsystem blev lagt sammen, ville solen stadig være knap 500 gange større.

7. Vi har engang været røvhuller

Når celler deler sig og bliver til mennesker, er det ikke munden, der bliver skabt først. Det er anus. Af samme årsag tilhører vi ordenen deuterostomia, som groft oversat betyder ’mund anden’.

8. Muskuløse snabler

Et menneske har omkring 650 muskler – anatomiforskerne er ikke helt enige om det præcise antal. Det er dog intet i sammenligning med elefantens snabel. Det lange organ består af cirka 40.000 muskler.

9. Solen løber tør

Om cirka fem milliarder år løber Solen tør for sit brændstof, hydrogen. Derefter vil den udvikle sig til en såkaldt rød kæmpe, og vokse sig stor nok til at “spise” Jorden.

10. Egyptere og mammutter levede samtidig…

… men de mødte ikke hinanden. For 7700 år siden døde de sidste mammutter i Alaska. Samtidig slog de første egyptere sig ned i det nordlige Afrika. Der gik dog et par årtusinder inden egypterne begyndte at bygge pyramider.

11. Milliarder af sekunder

En million sekunder fra nu er om 11 dage. En milliard sekunder fra nu er om 31 år. Helt præcis er en million sekunder 11 dage 13 timer 45 minutter og 20 sekunder. En milliard er 31,71 år.

12. Hold dig fra isbjørnelever

Den er ikke giftig, men alligevel kan vi mennesker dø af at spise en isbjørnelever. Organet er så rigt på A-vitamin, at vi risikerer at blive forgiftede og i sidste ende dø. I små mængder hjælper vitaminet os med at vokse, styrker immunsystemet og gavner synet.

13. Hjernen opfatter alt

Hvert sekund registrerer hjernen data der svarer til 11 millioner bits. Men kun de 40 af dem bliver optaget bevidst.

14. Hul gennem Jorden

Hvis vi borede et hul direkte ned gennem Jorden, ville vi komme ud et sted omkring New Zealand. Hvis vi hoppede i hullet, ville det tage os 42 minutter og 12 sekunder at nå til den anden ende.

15. Savl er stærkere end morfin

Vores savl indeholder et yderst potent smertestillende stof. Stoffet, som hedder opiorphin, er seks gange stærkere end morfin. Det findes dog kun i små doser i vores savl.

16. Gonoré er det stærkeste dyr

I forhold til sin egen vægt er den bakterie der forårsager gonoré, gonokokbakterien, den stærkeste af alle organismer. Bakterien kan trække 100.000 gange sin egen kropsvægt. Det svarer næsten til, at en mand på 80 kilo skulle trække Eiffeltårnet efter sig.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: