Du havde 1-4 rigtige

Rigtige svar:1. Planeten Mars har altid fascineret menneskeheden. Fra omkring midten af 1890’erne sørgede den amerikanske astronom Percival Lowell for, at denne fascination nåede hidtil ukendte højder. Hvorfor? Svar: c. Han mente at planeten var oversået med kanaler, der måtte være kunstigt anlagt. 2. Den ægyptiske farao Tutankhamons grav blev fundet i 1922 i et område, der har været et arkæologisk skatkammer med tusinder af kostbare fund. Hvad hedder stedet? Svar: a. Kongernes Dal.

15. november 2010

Rigtige svar:

1. Planeten Mars har altid fascineret menneskeheden. Fra omkring midten af 1890’erne sørgede den amerikanske astronom Percival Lowell for, at denne fascination nåede hidtil ukendte højder. Hvorfor?

Svar: c. Han mente at planeten var oversået med kanaler, der måtte være kunstigt anlagt.

2. Den ægyptiske farao Tutankhamons grav blev fundet i 1922 i et område, der har været et arkæologisk skatkammer med tusinder af kostbare fund. Hvad hedder stedet?

Svar: a. Kongernes Dal.

3. P-pillen blev opfundet af Gregory Pincus og John Rock. Pincus var ekspert i hormoner, men det var ret usædvanligt, at Rock medvirkede. Hvorfor?

Svar: b. Han var læge og havde brugt det mest af sit arbejdsliv på at gøre det nemmere for kvinder at blive gravide, ikke det omvendte.

4. Det voldsomme jordskælv, der ramte Haiti i januar 2010 var ret usædvanligt, fordi jordskælv ikke er særligt almindelige i Haiti. Det er de til gengæld andre steder. Hvad hedder den amerikanske storby, der i 1906 blev ramt af et meget voldsomt jordskælv?

Svar: c. San Francisco.


5. Den katolske kirke har været hårdt ramt af sex-skandaler i 2010, men hvorfor er det egentligt, at præsterne skal leve i cølibat?

Svar: a. For at de bedre kan koncentrere sig om Gud. ´

6. Det islandske vulkanudbrud i april 2010 medførte voldsomme forstyrrelser i lufttrafikken, men der har været andre og langt voldsommere udbrud, som kunne have lammet hele verden, hvis de ikke havde fundet sted før flyvningens begyndelse. Hvad hedder den vulkan, der i 1883 kom i et voldsomt udbrud, der kunne høres eller mærkes i det meste af verden, og som forstyrrede klimaet i et par år?

Svar: a. Krakatao.

7. Der sker sære ting i Jordens klima i disse år – sommeren 2010 var for eksempel 8,5 grad varmere end normalt i Grønland og Canada. Men hvem var det egentlig som begyndte de første systematiske studier af vejret og grundlagde meteorologien?

Svar: a. Den græske naturforsker og filosof Aristoteles i 350 f.Kr.

8. En lang række firmaer verden over arbejder med at udvikle rumturisme – korte besøg i rummet til en pris der er til at overskue, også for almindelige mennesker. I hvilket prisleje har turene ellers ligget for de ganske få mangemillionærer, der allerede har aflagt besøg i rummet?

Svar: c. 20-35 millioner amerikanske dollars.


9. Med indvielsen af den 828 meter høje Burj Khalifa bygning i Dubai, kan det ikke vare mange år før den første bygning runder en højde på 1 km. Men man skal ikke mere end 130 år tilbage i tiden, før læger advarede imod bygninger på mere end 10 etager. Hvorfor var det så farligt?

Svar: b. Det ville være farligt for gravide kvinder, der alle som en ville abortere, hvis de boede oppe i sådanne svimlende højder.

10. Den medicinske verden mener nu, at de første egentlige kræftvacciner vil blive almindeligt tilgængelige indenfor en overskuelig årrække. Men hvornår var det nu, at den engelske læge Edward Jenner første gang udførte en vaccination, og dermed gjorde en 8-årig dreng immun mod den frygtede sygdom kopper?

Svar: a. 1796.

11. Selvom der kendes adskillige eksempler på, at spækhuggere har vendt sig mod deres trænere og dræbt dem, er de meget populære i akvarier og lignende steder. Den første spækhugger kom i fangenskab i 1961. Hvor længe overlevede den?

Svar: c. 2 dage.

12. Planeten Mars er opkaldt efter romernes krigsgud, og derfor er det vel også ganske naturligt, at planetens to måner hedder Phobos og Deimos. For hvad er det nu deres navne betyder?

Svar: b. Rædsel og Skræk.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: