Dodekaeder

Har universet 12 sider?

Universet kan have form som et dodekaeder med 12 flader. Se sådan et i videoen her. Du skal være logget ind for at læse resten af artiklen. Du kan også oprette en profil ved at klikke på log ind.

19. april 2012 af Helle og Henrik Stub

Hvis universet har en positiv krumning kan det ifølge toplogerne også have form som et dodekaeder. Navnet dodekaeder er græsk og betyder 12 ansigter. Det henviser til, at et dodekaeder har 12 sideflader, der hver har form af en femkant. Tre femkanter mødes i et hjørne. I alt har et dodekaeder 12 sideflader, 20 hjørner og 30 kanter.

Hvis vort univers skulle have form som et dodekaeder, så taler vi om et dodekaeder i fire dimensioner, hvor hver af de femkantede sideflader har tre dimensioner. I et dodekaeder-univers vil vi bo i sidefladerne, men sidefladerne er ”limet sammen” på en måde, så hvis man forsøger at forlade universet ved at flyve ud gennem en sideflade, vil man øjeblikkeligt vende tilbage til universet gennem en anden sideflade.

Det er 4-dimensional geometri, som vi ikke kan vise, men her er en lille film, som viser, hvordan et klassisk tre-dimensionalt dodekaeder ser ud.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: