Astronaut i rummet - temperatur

Kan rummet have en temperatur?

Rummet er et vakuum, altså ingenting. Alligevel hører man ofte, at der er meget koldt i rummet. Men hvordan kan ingenting have en temperatur?

1. september 2009

I det absolutte vakuum er der ganske rigtigt ingen temperatur – ligesom man ikke kan sige noget om, hvilken farve eller lugt vakuum har. 

Men i praksis er der altid enkelte partikler, og det er deres temperatur, man henviser til, når man taler om rummets temperatur. 

Afgiver og modtager varmestråler 

I det næsten tomme rum kan varme kun optages og afgives gennem stråling. Derfor vil partiklernes – eller en vildfaren astronauts – temperatur afhænge af balancen mellem den varme, der stråler ud fra dem, og den strålevarme, de modtager fra andre objekter i rummet.

 Hvis der er tale om en astronaut, som befinder sig i Solens skygge (for eksempel på bagsiden af Jorden), vil den strålevarme, han modtager fra fjerntliggende stjerner og andre himmellegemer, være langt mindre end den, han selv afgiver i form af stråling til rummet. 

Derfor vil hans temperatur efterhånden falde til knap tre grader over det absolutte nulpunkt på minus 273 °C. Det vil sige, at rummet har en temperatur på cirka tre grader over det absolutte nulpunkt – hvilket i parentes bemærket er dødeligt for astronauten.

Bliv klogere på hvad temperatur er, hvordan man måler den og hvilket betydning det har for molekyler? 

Udforsk de dybeste have og de fjerneste galakser.

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: