Gaffatape, skraldespand

6 grunde til at gaffatape styrer - også i rummet

Gaffatape er ligeglad med tyngdekraft og atmosfære. Det virker lige så godt i rummet som på Jorden. Derfor har astronauter gennem hele rumhistorien brugt tape til både dagligdags og livtruende situationer.

28. juni 2016 af Casper Fauerholdt og Signe Sørensen

Tape er astronautens bedste ven. Faktisk har ”tape” stået på NASA’s officielle pakkeliste til rummet på alle Månelandings-missioner, fra Apollo 11 til 17 - se fx side 8 i Apollo 17's "stowage list".

Og i dag kan man finde masser af billeder, hvor ruller af ganske almindelig Jord-tape svæver rundt i luften på ISS, klar til at bekæmpe vægtløsheden eller reparere rumstationer.

Gaffatape og fætter kapton tape

NASA bruger især to typer af tape: Der er den gode, gamle gaffatape samt den mindre berømte fætter kapton tape.

Kapton tape er en variant af elektrisk tape, som har isolerende egenskaber over for elektricitet. Det udnytter astronauterne når de vikler deres metalværktøjer totalt ind i kapton tape, før de bruger værktøjerne på elektriske installationer.

Til gengæld har gaffatape stærkere klistreevner end kapton tape, og det er lettere at arbejde med. Derfor bruger astronauterne gaffatape, når det kan lade sig gøre.

Tilsammen har de to typer tape reddet dagen i alle tænkelige og utænkelige situationer i rummet.

Se de første 10 sekunder af videoen, hvor astronaut Gene Cernan er i fuld gang med at reparere en millarddyr Månebil med en ydmyg rulle gaffatape.

NASA er rummets Georg Gearløs

Både de kloge mennesker i kontrolrummet på Jorden samt de snarrådige astronauter i rummet har gang på gang bevist, at de kan tænke hurtigt og løse de fleste problemer, med det, de nu lige har ved hånden.

Armbåndsure, tandbørster og tuscher har reddet liv og rumstationer. Læs mere:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: