curiosity first photo

Da Curiosity landede

Curiosity landede sikkert på Mars den 6. august 2012 kl. 07.17, og sendte straks de første billeder ned til NASA.

6. august 2012 af Helle og Henrik Stub

Jublen på kontrolcentret i Californien ville ingen ende tage, da man modtog de første billeder fra Mars kun et par minutter efter landingen. Et af de mest dristige forsøg på at lande på Mars så ud til at være gået helt efter planen. De første billeder var sort-hvide og viste ikke meget andet end et hjul fra roveren og et fladt landskab, men det var nok til at bekræfte at Curiosity nu stod sikkert på overfladen.

Landingen fandt sted kl 07.17 mandag d. 6. august, men på grund den store afstand til Jorden tog det radiosignalerne 14 minutter at komme frem, så vi oplevede først landingen kl 07.31.

Første billeder fra landing

Ingen landing på Mars er nogensinde blevet overvåget så godt. Ikke mindre end tre rumsonder har fulgt nedturen fra deres baner om Mars. Det er Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter og endelig den eu-ropæiske Mars Express. Der var lige til det sidste spænding om denne overvågning ville lykkes, for et teknisk problem på Mars Odyssey var lige ved at forhindre, at den kunne modtage signalerne fra Curiosity og sende dem tilbage til Jorden. Det problem blev dog løst, og det er takket være denne mere end 11 år gamle rumsonde, at vi allerede nu har de første sort-hvide billeder fra landingen.

Seven minutes of terror

Landingen blev kaldt ”seven minutes of terror” – og ikke uden grund. For på de syv minutter skulle farten sænkes fra 21000 km i timen til nul, og computeren skulle udføre mange hundrede instrukser fra et kæmpe program, der har ikke mindre end 500.000 linjers kode. Men ikke mindst fordi det er første gang, man ville forsøge en landing, hvor Marsbilen blev sænket de sidste meter ned fra en raketbåren kran.

Se i denne video, hvordan man planlagde at lande Curisosity

Nasa cheering

Speciel landing

Der var gode grunde til at forsøge med den meget dristige metode til at lande Curiosity.

Med en vægt på 900 kg er Curiosity alt for stor og tung til at blive pakket ind i airbags for at bumse hen over Marsoverflade - en metode, man har anvendt til de mindre marsbiler Spirit og Opportunity ankom til Mars.

Den anden logiske mulighed var at anbringe Curiosity oven på et rakettrin med bremseraketter. Efter landingen kunne den så køre ned ad en rampe. Det var heller ingen god løsning, for rakettrinet ville blive så stort og højt, at rampen ville blive alt for stejl.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.