ESA IXV descent

Europa tester sit nye rumfly med succes

Den 11. februar sendte Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, sit nyudviklede rumfly IXV ud på sin jomfrurejse. Opsendelsen af IXV gik godt, og rumflyet klarede sig helskindet ned gennem Jordens glohede atmosfære.

10. februar 2015 af Julie Hjerl Hansen

ESA tester nyt isenkram med succes

Klokken 14.40 den 11. februar lettede en Vega-raket fra Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA’s base i Fransk Guyana med Europas nyeste rumisenkram, det lille ubemandede rumfly Intermediate eXperimental Vehicle, IXV.

Opsendelsen blev forsinket på grund af tekniske problemer, men forløb uden yderligere komplikationer, da Vega-raketten 40 minutter senere end oprindeligt planlagt blev sendt afsted med rumflyet.

De næste cirka 100 minutter ventede mandskabet på ESA’s base i spænding indtil rumflyet havde klaret den barske tur ned gennem atmosfæren og var landet sikkert i Stillehavet.

Se video af ESA's opsendelse af Vega-raketten med IXV her

Spritny teknologi for ESA

IXV vil gøre Den Europæiske Rumfartsorganisation i stand til at lande og genanvende et fartøj, som har været i rummet. Hvilket på sigt kan gøre det muligt for ESA at sende prøver fra fx Mars og asteroider sikkert tilbage til Jorden.

IXV er ikke udstyret med vinger, men navigerer ved hjælp af to bevægelige ”klapper” bag på.

Video: Se, hvordan opsendelsen af ESA's rumfly IXV forløb

Udfordringen for ESA var den glohede atmosfære

Da Vega-raketten slap taget i IXV i 320 kilometers højde, fortsatte det fem meter lange og to tons tunge rumfly opad til 450 kilometers højde.

Rumflyet, som cirka er på størrelse med en personbil, fløj halvvejs rundt om Jorden, inden det med en hastighed på 7,5 km/s igen ramte Jordens atmosfære i 120 kilometers højde. Sensorer målte, hvordan IXV klarede den glohede tur ned gennem atmosfæren. Data, som ESA kan anvende til at udvikle fremtidige landingsfartøjer.

Faldskærm sikrede ESA's rumfly blød landing

En faldskærm sikrede, at IXV landede blødt i Stillehavet, hvor et skib lå klar til at samle rumfartøjet op. Selve landingen i Stillehavet blev desværre ikke fanget på video, men nedenfor kan du se en test af IXV's faldskærmslanding fra 2012.

Video: Se ESA's test af IXV’s faldskærmslanding fra 2012

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: