Falcon Heavy

Superraket opsendes i 2013

Superraketten Falcon Heavy bliver den næstkraftigste raket, der nogensinde er sendt ud i rummet.

27. marts 2012

Firmaet SpaceX sender superraketten Falcon Heavy op fra Vandenberg Air Force Base i Californien i 2013. Det bliver den næstkraftigste raket, som er sendt ud i rummet, og den er kun overgået af Saturn V, der blev brugt ved de amerikanske månelandinger fra 1969 til 1972.

Falcon Heavy-raketten er 69,2 meter lang og skal kunne løfte 53 tons raket med indhold ud i en bane 200 kilometer over jordoverfladen. Raketten kan generere en kraft i affyringen, som svarer til, hvad 15 Boeing 747-fly kan præstere tilsammen. Løfteevnen er over dobbelt så stor som det, de kraftigste rumfærger hidtil har kunnet præstere, og leveres ved hjælp af 27 individuelle motorer, der arbejder sammen.

Ideen i at bruge så mange enkeltmotorer er at gøre raketten mindre sårbar over for funktionsfejl i én motor. Derfor er raketten designet til at kunne klare sig med et mindre antal motorer end de 27.

Falcon Heavy-raketten kan bruges til at fragte fx satellitter ud i rummet, men den vil også kunne bringe astronauter ud til Den Internationale Rumstation (ISS). Raketten har kostet mellem 80 og 125 millioner dollars.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: