NASA kvindelige astronauter

Halvdelen af NASA’s nye astronauter er kvinder

Ligestillingen har fremgang i astronaut-faget. 50 procent af eleverne i NASA’s seneste astronautklasse er kvinder.

18. januar 2016 af Karine Kirkebæk

NASA begynder så småt at sætte holdet til at gøre landvindinger på Mars. Og noget tyder på, at kvinder nu får lov til at betræde fast grund ude i rummet.

For første gang nogensinde er halvdelen af NASA’s nyeste astronaut-klasse kvinder. Og det er inden for et fagområde, hvor en kvinde tilbage i 1960’erne fik afslag på sin ansøgning som astronaut ganske enkelt, fordi hun var kvinde.

Det er naturligvis ikke første gang, at der bliver uddannet kvindelige astronauter. Men specielt for denne gruppe nyuddannede kvindelige astronauter er, at de har muligheden for at komme til Mars – og alle gerne vil det.

Marinebiologen og jægerpiloten

Jessica Meir er en af de nye kandidater. Hun har skrevet sin Ph.D. i marinebiologi om kejserpingviner på Antarktis og siger til New York Times, at hun derfor er vant til øde og udfordrende steder.

Jessica Meir. Foto: NASA

En anden af de kvindelige astronauter er Christina Hammock, som har vedligeholdt teleskoper på Sydpolen.

Christina Hammock. Foto: NASA

Og Nicole Aunapu Mann har fløjet jagerfly for det amerikanske marineinfanteri over Irak.

Nicole Aunapu Mann. Foto: NASA

Hård og krævende træning

Den nye astronautklasse på otte personer – hvor de fire er mænd og de fire er kvinder – er udvalgt af en kandidatgruppe på 6000 personer.

Efter at være blevet udvalgt har aspiranter brugt to år på at flyve T-38 supersoniske jetfly, udføre opgaver 12 meter under vandet og overleve en flyvetur kaldet “opkast-kometen”, hvor astronauterne oplever at være vægtløse på grund af et frit fald.

Mars på programmet

Hvis astronauterne skal med på NASA’s planlagte Mars-mission i 2030’erne har de en halvanden år lang rejse i udsigt.

Når Mars er tættest på Jorden er den 56 millioner kilometer væk, hvilket tager ca. ni måneder at tilbagelægge. Herefter skal astronauterne opholde sig ca. en måned på den røde planet, hvor de er blandt andet er trænede til at overleve temperaturer på omkring -55 graders kulde og store doser radioaktiv stråling.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: