Space gym

Hvad er ideen bag kunstig tyngdekraft i rumskibe?

Kunstig tyngdekraft er nødvendig, hvis astronauternes helbred skal skånes. Den kan man skabe på flere måder.

17. marts 2011

Da længere tids vægtløshed kan skade astronauternes helbred, bl.a. fordi knoglerne svækkes, har man længe forsøgt at skabe kunstig tyngdekraft på rumskibe.

En oplagt idé er at bygge en hjulformet rumstation, der kan rotere. Herved kan man skabe et tyngdefelt lig Jordens. Tyngdekraft frembragt ved rotation har dog en kedelig sideeffekt, idet corioliskraften vil afbøje alle bevægelser i en retning mod rotationen. Det er generende for det indre øre og giver kvalme og svimmelhed. Det kan modvirkes med en stor rumstation med langsommere rotation, men sådan en kan endnu ikke bygges.

En anden mulighed er et rumskib, der består af to moduler forbundet med et langt kabel. Det prøvede man i 1966, hvor rumskibet Gemini 11 blev forbundet med rakettrinet Agena med et 36 meter langt kabel. Dette system blev sat i langsom rotation, men tyngdekraften var så svag, at astronauterne næsten ikke mærkede den. Skal tyngdekraften øges, må man enten forlænge kablet eller øge rotationshastigheden. Problemet er dog, at modulerne begynder at rotere voldsomt, når kablet rulles op, og den rotation er svær at bremse.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: