Hvordan spiser man i vægtløs tilstand?

Jeg har spekuleret på, hvordan astronauter bærer sig ad med at spise i rummet, når både maden og de selv er vægtløse. Kan I hjælpe?

1. september 2009

Før de første bemandede rumrejser var man meget bekymret for netop maden. Ville en vægtløs astronaut overhovedet være i stand til at synke, eller ville maden klumpe sammen i svælget? Af samme grund blev de første astronauter sat til at spise, selv om deres tur i rummet kun varede få timer. Det viste sig, at de sagtens kunne synke, men også at de var meget lidt glade for den måde, de måtte spise maden på. Dengang blev den presset ud af tuber, akkurat som når man trykker tandpasta ud. Derfor gik et større udviklingsarbejde i gang, og nutidens astronauter har – set i forhold til deres forgængere – et fyrsteligt udvalg af mad og drikkevarer. Meget af maden opbevares i tørret tilstand. Lige inden tilberedningen tilsættes der vand, og hvis astronauten forsigtigt svinger beholderen med mad fra side til side, lægger maden sig pænt på bunden. Ved at sørge for at maden er lidt fugtig, undgås problemer med krummer, der svæver frit i rumfartøjet. Når man skal drikke, foregår det gennem sugerør. I rummet prøver man så vidt muligt at sætte god tid af til at spise, gerne mindst en time. Måltiderne er et af dagens højdepunkter, og de skal nødigt hastes igennem.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: