space capsule

Hvorfor bruger rumkapsler ikke bremseraketter?

Rumkapsler og -færger brager ind i atmosfæren med flere tusind km/t, når de er på vej tilbage mod Jorden. Men ville det ikke være mere praktisk, hvis de tændte bremseraketterne og steg langsomt ned?

22. juli 2013

En landing, hvor en rumkapsel eller en rumfærge alene bliver bremset med raketter, er umulig, da manøvren vil kræve meget mere brændstof, end rumfartøjet er i stand til at tage med ud i rummet. Derfor er hjemrejsen fra et ophold i rummet altid dramatisk og bestemt ikke ufarlig.

Når astronauter skal forlade rumstationen, befinder den sig i et kredsløb om Jorden med cirka 28.000 km/t. Astronauterne sætter sig ind i deres kapsel, som derefter bliver koblet fra rumstationen. Kapslen driver i sikker afstand, inden bremseraketterne bliver tændt.

Læs også: Hvordan fik Jorden sin atmosfære

De er højst tændt et par minutter, og i den tid aftager rumskibets fart med kun et par hundrede km/t. I en stor bue farer kapslen ind i atmosfæren og omgives som en meteor af røde og orange flammer, mens den bremses op. Et keramisk varmeskjold beskytter astronauterne mod de kraftige temperaturer, ligesom nedstigningen skaber en chokbølge, der leder den værste varme uden om kapslen.

Når kapslen er 5-10 km over jordoverfladen, er farten sænket til 200-300 km/t. Faldskærmene åbner sig, og nu venter selve landingen. Selvom en lille bremseraket tændes til sidst, kan kontakten med jorden være hård og bliver sammenlignet med et kontrolleret bilsammenstød.

En forkert indflyvningsvinkel kan være fatal

Det er vigtigt at ramme atmosfæren i den rigtige vinkel. Hvis indflyvningsvinklen er forkert, kan varmeskjoldet bliver overbelastet, og rumskibet brænde op.

Over 7,2 grader: Atmosfæren rammes med alt for stor fart. G-påvirkning og varme dræber mandskabet.

5,2-7,2 grader: Kun i denne smalle korridor ca. 120 km over jordoverfladen kan rumfartøjet genindtræde i atmosfæren.

Under 5,2 grader: Rumfartøjet er ikke i stand til at gennembryde atmosfæren og slår i stedet smut ud i rummet igen.

Uheldig russer knækkede tænderne

Da kosmonauten Boris Volynov i 1969 skulle lande sin rumkapsel, foldede faldskærmene sig ikke ordentligt ud. Bremseraketterne blev heller ikke affyret, og Volynov fik smadret alle sine tænder i det voldsomme nedslag.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: