NASA ufo 16/2014

NASA-fiasko: Flyvende tallerken tordner mod Jorden

NASA har testet deres supersoniske decelerator, bedre kendt som den flyvende tallerken, der på sigt skal fragte tungt gods til Mars. Selv verdens største faldskærm kunne dog ikke klare Mach 4-faldet fra 55 kilometers højde.

9. juni 2015 af Karine Kirkebæk

Flyvende tallerken-test endte i fiasko

NASA testede mandag deres Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) – bedre kendt som NASA’s flyvende tallerken – i atmosfæren over Stillehavet.

Fartøjet blev sluppet løs med en hastighed på Mach 4 - omkring 4900 km/t - hvilket åbenbart var for meget for den faldskærm, der skulle have bragt den flyvende tallerken sikkert tilbage til Jorden igen.

Faldskærmen sprak umiddelbart efter, den var blevet udløst.

VIDEO: "Nooooooo", lød det i kor fra NASA's kontrolcenter, da den flyvende tallerkens bremse-faldskærm blev revet i stumper og stykker.

Verdens største faldskærm kunne ikke klare mosten

Gårdsdagens forsøg skulle vise, om verdens største faldskærm kunne sikre den flyvende tallerken en blid landing. NASA håber, at teknologien en dag kan bruges til at bremse fartøjer med en hastighed højere end lydens.

Den store faldskærm - der er dobbelt så stor som den, der bragte Curiosity-roveren til Mars - må dog tilbage på tegnebrættet. NASA er allerede i gang med at analysere test-data for at finde frem til fejlen i designet.

Den flyvende tallerken er udtænkt til at sende tungt gods og mennesker til Mars i fremtiden: Fartøjet skal flyve de 55 mio. kilometer til den røde planet for dernæst at sænke farten og foretage en kontrolleret nedstigning gennem Mars' tynde atmosfære.

TESTEN: En luftballon løftede den flyvende tallerken op i 37 km højde. Her blæste en løfteraket fartøjet videre op i 55 km højde med 4900 km/t, inden bremsefaldskærmen blev udløst. Den flyvende tallerken hvirvlede dernæst mod Stillehavet og ramte vandet med stor kraft i nærheden af Hawaii, hvor et flådefartøj samlede den op. Klik på grafikken for stort billede.

NASA er ikke de første med en flyvende tallerken

Det første runde fly blev tegnet af en svensker i 1714, og i 2007 kunne man købe sig sin egen private ufo på markedet. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: