Engine space plane

Ny motor skyder fly afsted med 7000 km/t

Rumrejser bliver billigere, og lange flyveture hurtigere med raketmotorens afløser.

30. april 2013

En tur i rummet til discountpris eller en flyvetur til Australien på mindre end fem timer kan blive til virkelighed med en ny raketmotor udviklet i England. Efter 30 års arbejde har det private firma Reaction Engines nu meddelt, at teknologien fungerer som planlagt. Med den nye motortype SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine) bliver rumraketter genbrugelige, og passagerfly kan flyve med mere end fem gange lydens hastighed (op til næsten 7000 km/t).

Problemet med traditionelle raketmotorer er, at brændstoffet skal blandes med flydende ilt, som derfor skal med på farten. En stor del af brændstoffet går til at løfte ilten, når rumraketten sendes op. Det er derfor nødvendigt at have flere rakettrin, som kastes bort, efterhånden som de brænder ud.

Billigere rumrejse

Rakettrinene kan ikke genbruges, hvilket er med til at gøre rumfart til en uhyre bekostelig affære. SABRE-motoren er i modsætning til traditionelle raketmotorer i stand til at bruge atmosfærens ilt under forbrændingen af brændstoffet. Derfor kan ingeniørerne nu konstruere rumfly, som kan lette fra en almindelig lufthavn, lande samme sted efter missionen og genbruges hundredvis af gange.

Rumflyet behøver kun at have flydende ilt med, hvis en del af turen foregår mere end 25-30 kilometer over jordoverfladen. Gennembruddet kom, da det lykkedes ingeniørerne at udvikle en varmeveksler, som kan nedkøle indsugningsluften ekstremt hurtigt.

Flydende ilt

I flydende form er ilt en lyseblå, magnetisk væske. Da ilt fylder mindre, når den er fortættet til væske, anvendes ilt sjældent i gasform i en raketmotor.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: