Challenger eksplosion

Oplev Challenger-rumfærgens sidste sekunder

For 30 år siden blev USA rystet af Challenger-katastrofen, som kostede syv astronauter livet. Genoplev rumfærgens endeligt og opklaringsarbejdet, som indebar hård frost over Florida og en stiv gummiring.

3. november 2015 af Morten Kjerside Poulsen

Vantro stirrer medarbejderne i mission control på deres skærme. På et splitsekund har den ellers perfekte opsendelse af rumfærgen Challenger forvandlet sig til den største katastrofe i NASA's historie.

Challenger: Fra take-off til frit fald

Tidligere astronauter, teknikere og den daværende amerikanske vicepræsident, George H.W. Bush, gennemgår Challenger-katastrofen.

Frost og sløseri fældede Challenger

NASA ignorerede raketproducenternes advarsler om, at løfteraketterne ikke kunne operere i koldt vejr. Rumfartsorganisationen tabte penge, hvis ikke Challenger strøg til vejrs.

Se dokumentaren om den skæbnessvangre beslutning og det efterfølgende opklaringsarbejde, ligesom også NASA's anden rumfærgekatastrofe, Columbia i 2003, bliver gennemgået:

Challenger-astronauter var i live efter eksplosionen

Efter den første eksplosion ombord på Challenger peger alle beviser på, at besætningen stadig var i live. Forude ventede et dødeligt trykfald, mens rumfærgen tordnede mod Atlanterhavet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: