NASA's new space suit

NASA's nye rumdragt kan skilles ad

Fremtidens rumdragt skal være lettere og mere fleksibel end de tunge, klodsede rumdragter, der bruges i dag. Se NASA's bud på fremtidens rumdragt.

2. maj 2014 af Søren Bjørn-Hansen

NASA's nuværende dragt til rumvandringer, den såkaldte EMU-dragt, er tung og består af stive komponenter, som astronauten skal kravle ind i og tage på.

Dragten kan ikke bruges inde i en rumkapsel eller om bord på en rumstation. Her bruger astronauterne en orange såkaldt ACES-dragt.

Udskiftelige dele gør rumdragt alsidig

Løsningen er en rumdragt baseret på en kombination af den almindelige opsendelsesdragt og en dragt, der bruges til rumvandringer.

De enkelte dele kan skiftes ud, alt efter hvad dragten skal bruges til. Som udgangspunkt er dragten blød og bøjelig, når astronauten opholder sig inde i rumstationen. Før rumvandringer udenfor skibet monteres et ekstra lag udenpå ”hverdagsdragten", som beskytter mod bl.a. mikrometeorer.

Ny lynlås gør rumdragten let at få på

Astronauten kan iføre sig den bløde udgave af dragten ved hjælp af en helt ny type ”lynlås”, der kan klare de store trykforskelle. Lynlåsen gør det meget lettere og hurtigere at tage rumdragten på.

Skal astronauten lande på Månen eller Mars, skiftes den bløde torso ud med en hårdere version, der bedre kan modstå længerevarende trykpåvirkninger.

Se hvordan rumdragten fungerer i dette videoklip:

Se video

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: