Space X Dragon

SpaceX nødlander rumskib

Rumfartsvirksomheden SpaceX har med succes nødlandet deres Dragon rumskib efter en test. Rumskibet dalede sikkert mod jorden i faldskærme efter at være blevet afkoblet fra sit følgemodul i over 1500 meters højde. Se video fra testen.

7. maj 2015 af Karine Kirkebæk

Der er ikke tale om et katapultsæde til raketter, men det er tæt på. SpaceX har netop afprøvet et system til deres Dragon rumskib i tilfælde af nødsituationer.

Opstår der problemer under en raketaffyring, kan systemet adskille kapslen med mandskab fra SpaceX's Falcon 9-raketter. Derefter vil kapslen med besætning sikkert lande på Jorden igen ved hjælp af faldskærme.

Rumdukke landede sikkert efter tur med 4,5 g

Det tog ikke længere end to minutter før testen af redningssystemet var overstået – med succes. SpaceX sendte onsdag Dragons besætningskapsel af sted fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

SpaceX havde placeret en dukke på et af Dragons syv sæde for at kunne måle, hvordan en astronaut vil reagere på den afbrudte effekt. På trods af trykket på 4,5 g landede dukke-astronauten sikkert i Atlanterhavet.

Sidemonterede raketter er det nyeste indenfor rumsikkerhed

Det nye redningssystem adskiller sig fra tidligere ved, at styreraketterne er placeret på siden af besætningskapslen.

Læs mere om Space X og deres rumprogram her.

Hos tidligere systemer har raketterne været monteret på et tårn oven på kapslen – og endnu tidligere gjorde man brug af katapultsæder.

SpaceX fragter rumturister i 2017

SpaceX vil sende fragt til rummet og har som udtalt mål at reducerer prisen på fragt og øge sikkerheden.

NASA kigger i retning af Dragon-rumskibet, når de første rumturister i 2017 skal sendes af sted. Derfor er også NASA meget interesserede i testen af sikkerhedssystemet.

SpaceX vil sende raketter ud af atmosfæren - og retur

SpaceX udvikler ikke bare nye sikkerhedssystemer til rumindustrien. De er også i gang med at teste genanvendelige rumraketter, som kan blæse rumsonder og -kapsler ud af Jordens atmosfære igen og igen. Kom med til testaffyring af yoyo-raketten her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: