spaceX launch April 2015

SpaceX går i luften - men formår ikke at lande

SpaceX har opsendt en fragtkapsel med forsyninger til Den Internationale Rumstation (ISS), men formåede ikke at få selve løfteraketten til at lande igen. På ISS kan astronauterne dog glæde sig over den espressomaskine, der er på vej op til dem.

13. april 2015 af Carsten Nymann

Det lykkedes næsten Elon Musk og hans rumtransportfirma SpaceX at lande en genbrugs-løfteraket tirsdag d. 14. april.

Opsendelsen af den 63 m lange Falcon 9 raket gik fint efter en dags forsinkelse, men landingen på en ubemandet skibspram i Atlanterhavet slog fejl i sidste sekund.

Selvom retningen mod landingsplatformen var rigtig, så var farten for høj, og stødet fra landingen fik genbrugsraketten til at vælte umiddelbart efter nedslaget. Raketten er nu ødelagt.

Se Falcon 9-raketten forsøge at lande her:

Folkene bag SpaceX sammenligner landingen med at balancere et kosteskaft på håndfladen, og det er nu tredje forgæves forsøg i 2015.

SpaceX fragter proviant - og en kaffebrygger - til ISS

SpaceX kan trods den fejlslagne landing glæde sig over, at Falcon 9-raketten uden problemer løftede den ubemandede Dragon-kapsel ud i rummet, hvor den skal forsyne ISS med knap to tons mad, tøj og forskningsudstyr.

Med om bord er en espressomaskine - ISSpresso - designet af italienske Lavazza og ingeniørfimaet Argotec.

Maskinen skal især forsøde rumlivet for den italienske astronaut og luftkaptajn Samantha Cristoforetti og give hende og kollegerne "en smag af hjemme", skriver NASA.

Se SpaceX's affyring af løfteraketten fra Cape Canaveral, Florida:

SpaceX vil revolutionere rumfarten

SpaceX's drømmer om at genbruge de løfteraketter, de bruger i deres rumfragt-forretning og på den måde skære betragteligt i udgifterne.

Falcon 9-løfteraketten skubber en fragtkapsel ud af Jordens atmosfære, hvorefter raketten deler sig. Første trin vender tilbage til Jorden, mens andet trin fragter Dragon-kapslen det sidste stykke ud til fx ISS, som er i kredsløb cirka 400 km over Jorden.

Når første rakettrin brager tilbage igennem Jordens atmosfære samarbejder et sæt styrefinner og kraftige bremseraketter om at flytte det lange rør i position lige over en landingsplatform i Atlanten.

Et sidste skud med raketmotoren hugger bremserne i, og raketten lander efter planen blidt på underlaget.

VIDEO: Du kan se en animation af SpaceX-teknologien her:

SpaceX's raketlandinger er slået fejl tre gange

SpaceX har foretaget adskillige testflyvninger på Jorden med den mindre, såkaldte Grasshopper-raket (se video under artiklen), men den seneste rum-mission er den blot tredje med Falcon-raketten.

I januar løb raketten tør for brændstof et øjeblik for tidligt og kolliderede med landingsplatformen i en mindre eksplosion.

Læs også: Historisk raketfærd endte i bølgerne

I februar ødelagde ekstreme vejrforhold den sejlende drone, som agerer landingsplatform, og raketten måtte foretage en kontrolleret landing i havet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: