Space-X eksploderer

SpaceX sprang i luften med 2000 kg mad og udstyr

En SpaceX-raket er eksploderet få minutter efter opsendelsen. Ombord på raketten var forsyninger til Den Internationale Rumstation.

29. juni 2015 af Karen Grubbe

En ubemandet SpaceX Falcon 9-raket sprang søndag i luften mindre end tre minutter, efter at den lettede fra Cape Canaveral med kurs. Eksplosionen skyldtes formentlig et for højt tryk i en beholder med flydende ilt.

Forud for eksplosionen er i løbet af de seneste ni måneder gået to andre fejlslagne forsøg på at sende forsyninger til ISS.

VIDEO - Se raketten eksplodere:

Først eksploderede en den amerikanske Orbital-Antares raket under opsendelsen i oktober sidste år, og siden kom den russiske Progress 59 i maj ud af kontrol.

2000 kg mad og udstyr gik tabt

Med sig om bord havde SpaceX-raketten en Dragon-kapsel med 2000 kg mad og udstyr til astronauterne på Den Internationale Rumstation, ISS.

Læs mere om Space X' genbrugsraketter.

De nye forsyninger var ellers faldet på et tørt sted. I hvert fald mente NASA i april, at rumstationens astronauter med den daværende fødevarebeholdning måtte kaste sig over nødrationerne den 24. juli, og at de ville løbe ud den 5. september.

Den dato var forud for SpaceX-opsendelsen udskudt til et ubestemt tidspunkt i efteråret.

Udover forsyningerne gik diverse eksperimenter, et vandfiltreringssystem og udstyr til at fastgøre to nye mandskabsmoduler til rumstationen også tabt under eksplosionen.

SpaceX forsøger igen

Henover sommeren vil flere missioner prøve at nå den internationale rumstation med forsyninger. Allerede på fredag, den 3. juli, vil endnu en russisk Progress 59 forsøge at nå rumstationen og i august følger den japanske HTV-5 efter.

I september forsøger SpaceX endnu engang. Om det lykkes ved ingen, men helt usandsynligt er det nok ikke. I hvert fald har firmaet trods den fejlslagne mission allerede fået seks missioner til ISS.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: