Missions to Space 2014/14

Top 10: De vigtigste rummissioner

Vi har kåret den mest betydningsfulde blandt 10 vigtige rummissioner. Er du enig? Se vinderen og stem på den rummission, du mener, er den vigtigste.

Læs om vinderen her, download hele vores top 10 og afgiv din stemme nedenfor.

Den vigtigste rummission: Apollo-programmet

En femtedel af Jordens befolkning fulgte med på tv, da Neil Armstrong den 20. juli 1969 plantede sin fod i månestøvet. Aldrig før havde et menneske landet et fartøj på overfladen af en fremmed klode, stået ud og gået rundt, og Apollo 11-missionen var en kæmpe sejr for USA i rumkapløbet mod Sovjetunionen.

Hele Apolloprogrammet var en enorm ingeniørmæssig bedrift. Mange af opfindelserne og teknikken fra missionerne blev senere udnyttet på Jorden til fx vandrensning og bygningsisolering.

Missionerne bragte også et videnskabeligt udbytte med sig i form af bl.a. 382 kg månesten og støv. Astronauterne opstillede desuden videnskabelige instrumenter på Månens overflade, fx seismometre til at måle bevægelse på Månen og spejle til refleksion af laserstråler fra Jorden.

Fem andre Apollomissioner fulgte Apollo 11.

Se de andre 9 betydningsfulde rummissioner

For abonnenter: Se de 9 øvrige kandidater på listen ved at downloade den fulde artikel fra Illustreret Videnskab nr 12/2014 som PDF.

Længere nede på siden kan du stemme på den rummission, du mener, er vigtigst.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: