© Shutterstock

Hvorfor har Månen faser?

Hvad er årsagen til, at vi kun ser en del af Månen? Skygger Jorden for Solen, eller kan vi kun se en del af Månens oplyste side?

1. september 2009

Begge svar er korrekte – men måske mest det sidste. Det er nemlig sjældent, at Jorden skygger for Solen, så sollyset ikke kan nå frem til Månen. Disse måneformørkelser optræder kun et par gange om året.

Betingelsen er, at Solen, Jorden og Månen ligger nøjagtigt på linje i rummet. Når man ser bort fra disse lejligheder, vil Solen altid skinne på Månen og derved skabe en markant opdeling i en belyst og en ubelyst halvkugle.

Når vi oplever Månens forskellige faser i løbet af en måned, er det et udtryk for, hvordan disse to halvkugler tager sig ud set fra Jorden. Er Månen eksempelvis fuld, vender hele den belyste side mod os. Når Månen fortsætter i sit omløb om Jorden, kommer vi til at se mindre og mindre af den belyste del, og efter cirka to uger er Månen nået hen til Solens nabolag. Den er dermed usynlig, fordi den vender hele sin ubelyste side mod os – og i øvrigt også fordi den nu optræder på daghimlen.

Princippet kan illustreres ved, at man tager en lille bold, for eksempel en bordtennisbold, maler den ene halvdel sort og betragter den fra nogle meters afstand i forskellige vinkler.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.